Larmet om zikaviruset

Ska stoppa zika med kåta och sterila mygg

Av: 

Erik Melin

NYHETER

Zikaviruset sprider sig explosionsartat i Sydamerika och Karibien.

Nu ska en svensk hjälpa till med att sterilisera brasilianska hanmygg.

– Man vill få dem kåta och alerta så att myggorna tror att de parar sig, men äggen som läggs är inte befruktade, säger myggexperten Jan Lundström, bekämpningsledare för myggbekämpningen vid Nedre Dalälven.

Spridningen av zikaviruset och de allvarliga komplikationer som forskare tror hänger ihop med sjukdomen har gjort att WHO deklarerat ett internationellt nödläge.

I Brasilien har tusentals barn fötts med mikrocefali, en missbildning av hjärnan som kan leda till bland annat förlamning och synskador.

I slutet av februari ska en rad experter mötas i det sydamerikanska landet för att lägga upp en handlingsplan för bekämpning av aedes aegypti-myggan, som sprider zikaviruset. Bland deltagarna finns den svenske myggexperten Jan Lundström. Han förklarar den plan som man har för myggen.

– De är svårbekämpade eftersom de är små och behöver väldigt lite vatten för sina larver. Dessutom har de utvecklat resistens mot både det gamla DDT och andra gifter. Kvar blir då att sterilisera hannarna, säger Jan Lundström.

Flugmetod mot myggorna

Att sterilisera myggor är inte något som låter sig göras med tänger och pincetter. I stället använder man sig av en teknik från atomenergi-organet IAEA.

– Det är en teknik som kommer från dem och deras verksamhet med fredlig användning av kärnenergi. Numera har vi gått över till röntgenstrålning med vilken man förstör könscellerna hos myggen. Det är en extremt miljövänlig metod och mycket effektiv för att knäcka en population, säger Jan Lundström.

Metoden har tidigare använts med stor effekt mot flera typer av flugor, bland annat fruktflugor, berättar Jan Lundström.

– Hannarna släpps ut, helst kåta och alerta så att myggorna tror att de parar sig, men äggen som läggs är inte befruktade.

Metoden kallas kort och gott Sterile insect technique (SIT).

”Billigare än månfärd”

Mötet i slutet av februari är ett strategimöte, men Jan Lundström tror att metoden kommer att bli lyckosam så länge som man sätter in tillräckligt mycket resurser.

– Den här stickmyggan har en snabb generationstid så på en månad kan de i princip försvinna från det område där man sätter in det här. Det handlar bara om resurser, det vill jag säga med emfas. Och det handlar om betydligt mindre pengar än att sätta en människa på månen, säger Jan Lundström.

Får man metoden att fungera som tänkt tror Jan Lundström att det kan bli ett paradigmskifte för hur man bekämpar mygg.

– Så det känns ju väldigt roligt att få vara med i det här.

Jan Lundström är bekämpningsledare för myggbekämpningen vid Nedre Dalälven. Han åker till Brasilien den 20 februari för en veckolång konferens.

Förutom Brasilien har bland andra Mexico, Guatemala, El Salvador och Indonesien begärt få tillgång till IAEA-tekniken, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

ANNONS

Skydda dig i solen - 20% på solkrämer från ACO Sun

Extern länk från MEDS

Köp här

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Larmet om zikaviruset

Brasilien

IAEA

WHO

Zikaviruset