Göteborgare döms till livstid för terrorbrott

Tingsrätten: Syftet har varit att injaga fruktan

Göteborgarna Hassan Al-Mandlawi och Al Amin Sultan döms till livstids fängelse för terrorbrott efter två mord i Syrien.

Morden har filmats i syfte att sprida skräck, slår rätten fast.

– Vi kommer att överklaga, säger advokat Mia Sandros.

Känner du till andra fall? Mejla granskning@aftonbladet.se

I dag kom avgörandet i det första svenska rättsfallet mot personer som misstänkts för att ha deltagit i Islamiska statens terror i Syrien.

Göteborgs tingsrätt dömde Hassan Al-Mandlawi, 32, och Al Amin Sultan, 30, till livstids fängelse för terrorbrott. Enligt domen är det fastställt att de har deltagit i morden på två tillfångatagna män i Syrien 2013.

Syftet: Sprida skräck

Under rättegången visades flera filmer från avrättningarna upp. Tingsrätten menar att de bevisar att männen medverkat i gärningarna, även om de inte hållit i mordvapnet.

”Tingsrätten har ansett att åklagaren lyckats bevisa att de två åtalade männen har deltagit i morden och ska betraktas som medgärningsmän”, skriver rätten.

”Eftersom morden och filmningen av dessa har varit avsett att injaga allvarlig fruktan hos den del av befolkningen både i Syrien och i andra länder som inte tror på den rätta muslimska läran har tingsrätten delat åklagarens uppfattning att det varit fråga om ett terroristbrott”.

Chefsåklagare Agnetha Hildning Qvarnström välkomnar domen.

– Eftersom det är vad jag yrkat på så känner jag naturligtvis tillfredsställelse, säger hon till Aftonbladet TV.

– Jag hoppas att detta kan ge en signal om att man kan åtalas och dömas i Sverige även om man begår brott utomlands. Det är ett viktigt budskap att föra fram.

Kommer överklaga

Al Amin Sultans advokat Mia Sandros uppger att den fällande domen inte var oväntad.

– Eftersom min klient var kvar i häktet hela tiden så var det inte så förvånande. Men vi delar inte uppfattningen att bevisningen är sådan att det går att nå den här slutsatsen, säger hon, och fortsätter:

– Den person som åklagaren menar är min klient identifieras med vissa kännetecken. Tingsrätten har helt gått på åklagarens linje.

Lars Salkola, advokat för Hassan Al-Mandlawi, är inne på samma spår.

– Det är ett magert bevismaterial från åklagarens sida. Vid ett normalt mordfall skulle man göra brottsplatsundersökning och kartlägga målsäganden med mera. Här anser man uppenbarligen att det inte behövs. Det kan bero på att det innebär svårigheter eftersom det är ett annat land. Men vi anser att man inte får tumma på sådant.

Al-Mandlawi ådrog sig en hjärnskada efter att han blev skjuten i Syrien. Det har gjort att han inte kunnat svara på frågor i rättssalen, enligt ombudet.

”Sett huvud när jag lagt mig”

De videofilmer som var åklagarens nyckelbevis under rättegången var mycket obehagliga. Aftonbladets utsända beskrev scenerna som ”nästintill outhärdliga”.

En av fångarna mördas genom att huvudet helt skiljs från kroppen. Rättens ordförande, lagman Ralf G Larsson, säger till TT att han berörts starkt av filmsekvenserna.

– Varje kväll när jag har lagt mig har jag sett ett huvud som hänger i luften, säger Ralf G Larsson.

Båda männens advokater har gett beskedet att domen kommer att överklagas.

LÄS OCKSÅ: Värvas till IS – i svenska städer

Hundratals svenskar har rest till Syrien för att strida för IS.

   Aftonbladet har granskat rekryteringen till terrorsekten – som pågår mitt i svenska städer:

Abraham är omkring 30 år och uppvuxen i norra Göteborg. ”Den som dör som martyr slipper guds prövningar”, förklarar han sin och hans vänners syn på döden.
Abraham är omkring 30 år och uppvuxen i norra Göteborg. ”Den som dör som martyr slipper guds prövningar”, förklarar han sin och hans vänners syn på döden.

 ”Göteborg – ett skafferi med kanonmat till IS”

7 mars 2015. En av jihadisternas största rekryteringsbaser.

▸ Här värvas vi att åka till IS ”kalifat”

24 juni 2015. Vi avslöjar: så rekryteras unga svenskar till IS

▸ Han får unga att kriga för terrorarmén

22 maj 2015. Hjärnan bakom IS värvningar i Stockholm

Publisert:

LÄS VIDARE