Uppgifter: Ryssland strider i Syrien

Rysslands president Vladimir Putin uppges ha sänt trupper till Syrien.

Enligt flera rapporter strider de ryska soldaterna sida vid sida med regimen i det syriska inbördeskriget.

Ryssland förstärker sin närvaro i det krigshärjade Syrien.

Efter att tidigare ha skickat militära rådgivare till Syriens president Bashar al-Assad har den ryske presidenten Vladimir Putin nu sänt stridande trupper för att stötta regimen i det syriska inbördeskriget, enligt flera rapporter i media.

Stödjer regimen mot syriska rebeller

Brittiska Telegraph hänvisar till statlig television i Syrien som har visat filmklipp på vad som uppges vara ryska marktrupper och militära fordon i gemensam strid med al-Assads trupper mot syriska rebeller i hamnstaden Latakia.

The Daily Beast skriver att det går att höra militära instruktioner på ryska i filmklippet. Man uppger även att ett fartyg ur den ryska flottan den 22 augusti passerade Istanbul på väg till en okänd destination i Medelhavet.

Dessutom har ett Twitterkonto kopplat till Nusra, terrorgruppen al-Qaidas gren i Syrien, även lagt ut bilder på vad som förefaller vara ryska stridsplan i Syrien, skriver Washington Post. Bildernas äkthet har dock inte verifierats.

Anklagas för brott mot mänskligheten

Vladimir Putin har länge stöttat den syriske presidenten. När Bashar al-Assad anklagades för att ha beordrat ett gasangrepp i Damaskus förorter försvarades han av Putin, som i en debattartikel i New York Times skrev att gasattacken i själva verket var ”oppositionsstyrkornas verk”.

Det syriska inbördeskriget har rasat i över fyra år och har skördat minst 250 000 liv. Under kriget har den syriska regimen gjort sig skyldig till brott mot mänskligheten, enligt en granskningskommitté från FN. Mer än hälften av befolkningen har flytt från sina hem och över nio miljoner människor är i behov av humanitär hjälp, enligt FN.

Assad-regimen strider både mot inhemska rebellgrupper och mot Islamiska staten (IS).

Publisert:

LÄS VIDARE