Moskvas svar på militärpakten

Uppdaterad 2019-07-01 | Publicerad 2015-04-12

I veckan avslöjade de nordiska länderna att de är överens om ett utökat militärt samarbete.

I dag meddelade Ryssland att de anser en pakt som "Speciellt bekymmersamt”.

Nu kommenterar Sveriges försvarsminister Rysslands reaktion.

Följ ämnen
Nato

– När det gäller åtgärder som vi vidtar inom Nordefco så är det upp till de nordiska länderna som suveräna stater och kan inte påverkas av något annat land. Vår artikel innebär inte att någon säkerhetspolitisk doktrin förändras, säger Peter Peter Hultqvist, via sin partisekreterare Marinette Nyh Radebo.

Det ryska utrikesdepartementet meddelade i dag att det ser ett finskt och ett svenskt närmande till Nato som "speciellt bekymmersamt".

Kommentaren kommer efter att försvarsministrarna i Sverige, Finland, Danmark och Island publicerat en gemensam debattartikel i norska Aftenposten där de skriver att norra Europa måste förbereda sig på kriser och incidenter på grund av Ryssland. Samarbetet är ett direkt svar på Rysslands militära aggression, enligt tidningen.

Samarbetet kan också komma att gälla de baltiska länderna till viss del, skriver ministrarna i texten.

– Ett närmare samarbete i Norden och ett solidariskt agerande gentemot de baltiska länderna bidrar till att stärka säkerheten i vår region och minskar risken för incidenter. Om vi alla agerar bestämt, förutsägbart och konsekvent kan vi bidra till fred och säkerhet i vår del av världen, skriver de.

Enligt Aftenposten kan det första beviset på samarbetet synas redan under militärövningen ”Arctic Challenge” i slutet av maj. Det är en luftförsvarsövning där både Sverige och Norge medverkar. Även USA medverkar under den övningen.

Finland och Sverige inte medlemmar i Nato

Varken Finland, som har en lång gräns mot Ryssland, eller Sverige är medlemmar i försvarssamarbetet Nato, men har på senare tid ökat samarbetet med alliansen.

Marinette Nyh Radebo, pressekreterare hos försvarsminister Peter Hultqvist, förklarar för Aftonbladet varför man går ut med det här.

– Man vill göra ett statement att det nordiska samarbetet är viktigt. Det nordiska samarbetet har inte presenterats på det här sättet tidigare där alla försvarsministrar skriver under på det här sättet. Man vill tala om för omvärlden i stort att det här samarbetet är att räkna med, säger hon.

Nyligen hotade ett ryskt jaktplan ett amerikanskt spaningsplan ovanför Östersjön, enligt det amerikanska försvarsdepartement. Pentagon sade att spaningsplanet utförde en rutinflygning i internationellt luftrum på södra Östersjön när det hotades.

Följ ämnen i artikeln