Nyheter

Stora journalistpriset till Aftonbladets Kerstin Weigl: ”Otroligt stolt”

Av: 

Linnea Carlén

NYHETER

Aftonbladets Kerstin Weigl har fått det prestigefyllda Lukas Bonniers stora journalistpris.

Hon får det "för sitt outtröttliga grävande" och sin kartläggning av mäns dödliga våld mot kvinnor.

– Det känns helt fantastiskt. Nu ska jag bara njuta, säger Kerstin Weigl efter prisutdelningen.

Vinnarna av Stora journalistpriset 2015 utsågs i Stockholm på torsdagskvällen. Runt 220 av landets ledande mediepersonligheter hade samlats på Operans rotunda.

Tre av Sveriges främsta journalister korades för sitt arbete i kategorierna Årets berättare, Årets avslöjande och Årets förnyare.

Det fjärde priset, prestigefyllda Lukas Bonniers stora journalistpris, tilldelades Aftonbladets Kerstin Weigl.

– Det känns helt fantastiskt, otroligt. Jag sneglade upp på stjärnhimlen, tavlan över alla andra möjliga vinnare som hängde vid sidan om mig på väggen, och såg namn som Lena Mellin, Amelia Adamo, Cecilia Uddén och så många andra journalister som jag ser upp till och beundrar, säger Kerstin Weigl.

– Jag är så otroligt hedrad och jag blir så stolt, så otroligt stolt.

”Det har blivit ett tema”

Juryns motivering löd: ”För att hon genom sitt outtröttliga grävande blottlägger ett av samhällets dolda katastrofområden.”

När årets programvärd, Dagens Nyheters chefredaktör Peter Wolodarski, lämnade över priset nämnde han särskilt hur Kerstin Weigl bevakat och skrivit om mäns våld mot kvinnor mer initierat än någon annan.

– Det är mycket slump, men har blivit lite av ett tema i mitt journalistiska liv, sa Kerstin Weigl.

Hon säger sig vara mest stolt över en granskning som kartlägger mord på kvinnor

, där gärningsmannen var en man som den mördade hade eller hade haft en relation med.

Arbetet, som tog sex år, är en kartläggning av alla kvinnor som inom ramen för en relation fallit offer för mäns dödliga våld – och av barnen som blev kvar.

– Det har blivit ett maratonprojekt. Jag vill också nämna Kristina Edblom som har varit med i den senare delen av arbetet och bidragit på ett ovärderligt sätt, säger Kerstin Weigl.

”Stor överraskning”

Några på redaktionen har känt till utmärkelsen i två veckor. Men för Aftonbladets publisher Jan Helin kom det som en stor och glädjande överraskning.

– Jag blev så hjärtinnerligt glad. Kerstin Weigl är en förebild på så många sätt som journalist. Hon är en fantastisk stilist och hon har en värmen och en iakttagelseförmåga som är få förunnat, som gör henne till en stor förebild, säger Jan Helin.

– Det hon får pris för är också en konsekvens av en granskning där hon kombinerar det här varma, kloka berättandet med stenhård fakta och strukturerar det i en av alla tiders viktigaste fråga, det vill säga strukturellt våld mot kvinnor.

Även Aftonbladets Peter Kadhammar gladdes åt vinnaren.

– Det är ett pris för en livsgärning och det är precis som det ska vara. Hon är långt från klar än, men det är ett välförtjänt erkännande, säger Peter Kadhammar.

ANNONS

Munskydd, Covidtester och mycket mer till bra priser – och SNABB leverans hem till dörren!

Extern länk från Meds

Köp nu

Publisert: