Finspång

Födde dottern i bilen på väg till BB

Av: 

Sarah van der Stad

Nu är hela familjen Krdjic hemma igen efter den dramatiska förlossningen. Från vänster: storasyster Amina, 2, mamma Sevala, pappa Asmir och nyfödda Ajla.
Nu är hela familjen Krdjic hemma igen efter den dramatiska förlossningen. Från vänster: storasyster Amina, 2, mamma Sevala, pappa Asmir och nyfödda Ajla.

NYHETER

När Sevala Krdjic, 26, och Asmir Krdjic, 32, var halvvägs till BB gick vattnet och dottern Ajla föddes i baksätet vid vägkanten.

Till sin hjälp hade föräldrarna två poliser som av en händelse råkade köra förbi.

– Alla började gråta, säger pappa Asmir.

Det är sent på lördagskvällen när Sevala Krdjic känner att värkarna startar. Hon har då gått tre dagar över tiden och ringer direkt till en barnmorska för att få råd.

– Barnmorskan säger åt mig att ta en Alvedon och ett bad. Men jag känner att jag vill krysta, berättar Sevala Krdjic.

Det hinner bara gå en kvart innan värkarna sätter igång rejält och Sevala kan inte stå upp själv. Vid 23.40 påbörjar makarna den halvtimmes långa bilfärden från deras hem i Finspång till sjukhuset i Norrköping. Men de kommer bara halvvägs.

”Känns som en bomb”

– Det spricker till, det känns som en bomb. Direkt får jag krystvärkar och jag förstår att jag ska föda. Då bara skriker jag ”stanna bilen”, säger Sevala.

Asmir stannar vid Eriksbergsrondellen och Sevala lägger sig i baksätet. Asmir ringer till ambulansen men är då så chockad att han inte vet var de är någonstans.

– Jag blir helt förvirrad och borta. Jag är svimfärdig och kan inte fatta vad det är som sker, berättar han.

Tar bara några minuter

Samtidigt som Sevala ligger i baksätet och krystar får han syn på en bil. Det visar sig vara två poliser som av en händelse kör förbi platsen. De kommer genast till makarnas undsättning. Den ena polisen tar över samtalet med barnmorskan och den andra polisen hjälper Sevala att krysta.

– Jag hade dödsångest. När jag förstod att jag skulle föda i bilen tänkte jag att någon kommer att dö, antingen jag eller bebisen, berättar Sevala.

Men med polisens hjälp fortsätter hon att krysta och det hinner inte gå många minuter innan makarna Krdjics nyfödda dotter ligger på sätet i bilen. Sevala tar upp barnet till famnen och dunkar flickan på ryggen. Då kommer skriket.

– Jag och poliskvinnan satte våra pannor mot varandra, vi fick en sådan känsla. Både jag och bebisen mådde bra, vilken lättnad, berättar Sevala.

– Alla började gråta då, det var väldigt känslomässigt, säger Asmir.

Polisen besökte BB

Klockan 00.07 den 15 november föds dottern Ajla Krdjic. Några minuter senare kommer ambulansen och det chockade paret körs till BB där navelsträngen klipps. De två poliser som hjälpt till vid förlossningen kommer senare på natten och hälsar på.

– De var glada och tagna. Poliskvinnan var fortfarande tårögd, jag såg att de var rörda, säger Asmir.

I dag mår familjen bra och den nya bebisen gör sig hemmastadd och lär känna sin storasyster Amina. Trots att Sevala födde utan hjälp av vårdpersonal drabbades varken hon eller dottern av några komplikationer. Nu har det gått cirka en vecka sedan den dramatiska födseln men ännu har chocken inte riktigt lagt sig.

– Det här är ett minne för livet. Det ska jag berätta för henne när hon växer upp, säger Asmir.

ANNONS EXTERN LÄNK

Jämför lån med Advisa - Låna tryggt & enkelt här.

Advisa

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Finspång

Föräldraskap