Läkare slår larm - för få vaccineras mot mässling

avLinnea Järkstig

För få vaccineras mot mässling då alla inte har rätt till vaccinationen.

Nu slår läkare i Europa larm.

– Att inte ge alla tillgång till vaccinationer är som att skjuta sig i foten, säger Eliot Wieslander, tillförordnad generalsekreterare på Läkare i världen.

Mässling är en mycket smittsam sjukdom som kan leda till dödlig utgång. Men bara en tredjedel av de utsatta barnen i Europa vaccineras mot sjukdomen.

– Det är jättedåligt att de inte vaccineras. Hela vårt vaccinationsskydd bygger på att alla är vaccinerade, så det här är ett stort problem, säger Eliot Wieslander.

Nekas vaccination

Anledningen är att många nekas vaccination.

Eu-migranter, människor från bland annat Rumänien, Bulgarien, Grekland och ofta Romer, är den mest utsatta gruppen. I Sverige ges inte några vaccinationer alls till dem.

– Det är också de som löper störst risk när de blir sjuka, säger hon.

För svenskar räcker det med att bara mejla försäkringskassan för att få ett EU-kort, så har man skydd.

Men eu-migranter måste betala fullt pris. Något som de allra flesta inte har råd med.

– Att säga att en mamma måste betala 1200 kronor för att hennes barn ska få gips, det är som att säga att man måste vara två meter lång för att få hjälp. Det är omöjligt för dem.

Sprids lätt

Sjukdomen sprids när smittade hostar eller nyser så att droppar i utandningsluften sprids. Och ju färre som är skyddade desto fler riskerar att bli sjuka.

– Om de allra flesta vaccinerar sig så får ju hela gruppen ett skydd. Då får ju även de som på grund av exempelvis dåligt immunförsvar eller allergi inte kan vaccinera sig också ett skydd.

Världshälsoorganisationen, WHO, har som målsättning att mässling ska utrotas från Europa 2015. Men i nuläget är det målet inte möjligt.

– Det skulle ha varit möjligt, men finns det väldigt utsatta människor som inte får vaccinationer så det riskerar alltihop, säger hon.

"Ingen tar ansvar"

Nu uppmanar organisationen Läkare i världen medlemsstaterna och EU-instutionerna att alla som bor i ett EU-land ska ha rätt till hälso- och sjukvård.

– Inget tar ansvar, alla tycker att det är någon annans problem. Men det här är ett problem för alla.

Enligt Eliot Wieslander finns det massvis med människor som vill vaccinera sig, men som helt enkelt inte får eller har råd med det.

– Det bor inte spela något roll vilket land man är ifrån, utan man borde få tillgång till vaccinationen oavsett var i Europa man befinner sig, säger hon.

ARTIKELN HANDLAR OM

Europa

Hälsa