Gripenplan i krasch i Tjeckien

1 av 5

avSebastian Hagberg

NYHETER

Ett ungerskt Gripenplan har kraschat i Tjeckien.

Olyckan inträffade i samband med landning när planet gled av landningsbanan.

– Piloterna sköt ut sig och är oskadda, säger Försvarsmaktens presschef Philip Simon.

På tisdagen ska ett ungerskt Gripenplan ha kraschat under uppvisningen i den tjeckiska staden Cáslav, sex mil öster om Prag. Planet ska ha varit ett tvåsitsigt Gripen D-plan.

Planet deltog i militärövningen Lion Effort, som är ett samarrangemang mellan Gripenländerna och Nato. Den svenska försvarsmakten deltar med 109 personer och 11 flygplan.

– Det är ett ungerskt plan som inte var med i själva övningen utan flög vid sidan om. Piloterna sköt ut sig och är oskadda, säger Försvarsmaktens presschef Philip Simon till Aftonbladet.

En talesperson för den tjeckiska militären uppger till nyhetsbyrån AP att planet inte gick att stanna på landningsbanan och att de ungerska piloterna därför kände sig tvungna att skjuta sig ut ur planet.

– Informationen jag har är att piloterna ska ha klarat sig, säger Sofia Karlberg, kommunikationschef på Försvarsexportmyndigheten.

Ungern hyr planen till 2026

Sedan 2001 leasar Ungern 14 Gripenplan från Försvarsexportmyndigheten. De är planerade att övergå i deras ägo år 2026.

Orsaken till olyckan är ännu inte känd.

– Det är för tidigt att säga om avtalet påverkas av den här händelsen innan en haveriutredning är gjord, säger Sofia Karlberg.

En haverikommission kommer nu att utreda händelsen, uppger Philip Simon. Sveriges användning av Jas 39 Gripen påverkas inte av dagens händelse.

– Inte i dagsläget, händelsen ska utredas först, säger Philip Simon.

Det är första gången ett tvåsitsigt Gripenplan är involverat i en så allvarlig incident. De tidigare incidenterna, till exempel kraschen vid Vattenfestivalen 1993, har handlat om ensitsiga plan.

ARTIKELN HANDLAR OM

Tjeckien

Jas Gripen

Saab