Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Fredrika

Larm om övergrepp i Stockholm tystades ner

Uppdaterad 2016-01-11 | Publicerad 2016-01-10

Tysk polis har kritiserats för att det tog nästan en vecka innan nyårsnattens sexuella trakasserier mot kvinnor i Köln blev kända.

Nu avslöjar Dagens Nyheter att polisen i Stockholm känt till liknande händelser på ungdomsfestivalen ”We are Sthlm” utan att kommunicera det – i flera år.

–  Det här är en öm punkt, vi vågar ibland inte säga som det är för att vi tror att det spelar Sverigedemokraterna i händerna. Vi får ta på oss det här inom polisen, säger polischefen Peter Ågren till DN.

Polisen rapporterade utåt att allt förflöt lugnt när 850 000 deltagare samlades för Europas största ungdomsfestival ”We are Sthlm” under några augustidagar i Kungsträdgården under 2015.

”Det har varit förhållandevis få brott och få omhändertagande med tanke på deltagarantalet” skrev polisen efter festivalens slut.

Men i själva verket uppstod problem redan när den första dagens konserter började – killgäng som ofredade flickor i publiken. Ett återkommande problem enligt polisens egna PM som Dagens Nyheter har tagit del av:

”Problematiken med yngre män som gnuggar sig mot småflickor i publikhavet återkom som tidigare år”, står det i PM:et som skickades till polischefer och Stockholmspolisens mediecenter efter den första festivaldagen, avslöjar Dagens Nyheter.

”Vi borde ha kommunicerat det här”

Åtminstone under festivalen 2014 hade också liknande övergrepp rapporterats, enligt DN:s uppgifter. Bakom fallen av ofredanden och stölder står enligt tidningens källor ”unga utländska män som kommit till Sverige utan föräldrar”.

I ett internt PM skriver polisen att de unga män det rör sig om främst är kommer från Afghanistan, enligt DN. Där uppges det också att polisen har ingripit mot misstänkta i flera fall men att det är väldigt få anmälningar i relation till ”antalet misstänkta brott”.

– Om det är så här som det beskrivs, och det har jag ingen anledning till att tro att det inte stämmer, så är det självklart helt oacceptabla händelser som vi borde ha informerat allmänheten om, säger Stockholmspolisen presschef Varg Gyllander till Aftonbladet.

Gyllander säger att det inom polisen uppenbarligen har funnits kännedom om problemen under en tid och att de har ”misslyckats med att kommunicera” det.

– Med den information jag har tagit del av i dag gör jag bedömningen att vi borde ha kommunicerat det här, säger Varg Gyllander.

Han säger att det inte handlar om att polisen har ”tystat ner” händelserna.

– Sådant sysslar vi inte med. Men det jag ska göra i morgon är att titta på vad som hände, vad vi gjort och hur vi kommunicerat och vilka skäl det har funnits till att vi inte har kommunicerat det, säger Varg Gyllander.

– I dagsläget vet jag inte varför, och det kan ha funnits legitima skäl.

Men enligt Södermalmspolisens chef, då kommenderingschef för festivalen, Peter Ågren så är det precis så det blivit i det här fallet.

– Det här är en öm punkt, vi vågar ibland inte säga som det är för att vi tror att det spelar Sverigedemokraterna i händerna. Vi får ta på oss det här inom polisen, säger Peter Ågren till Dagens Nyheter.

Sent på söndagskvällen kommenterade rikspolischef Dan Eliasson uppgifterna om övergreppen på ungdomsfestivalen på Twitter:

”Blev varse om DNs uppgifter ikväll. Lovar att saken ska utredas” skriver han.

Arrangören: En chock

Aftonbladet har varit i kontakt med Stockholms stads evenemangschef Roger Ticoalu som säger att man sett antalet ofredanden och övergrepp öka dramatiskt med start för två, tre år sedan.

– Jag har hållit på med det här på olika sätt i drygt 20 år och det finns alltid enstaka fall med killar som beter sig dåligt och spårar ur, särskilt i kombination med alkohol. Det som hände för några år sedan är att man får se större gäng med killar som omringar tjejer och tafsar på dem och försöker komma in med händer under tröjor och kjolar. Man gör det på ett aggressivt sätt, säger Roger Ticoalu.

Han säger att det inledningsvis var en chock och svårt att tro på uppgifterna. Sedan har man dock agerat med extrainsatser på personalsidan och utbildningar riktade mot just den här problematiken. Nu tycker han att det är viktigt att debatten kommit upp och att man agerar med krafttag mot de skyldiga.

– Vi ska ge de som utsätts stöd och sätta dit gärningsmännen, hårt. Det har ingen betydelse varifrån de kommer eller vilken bakgrund de har, det skiter jag i, en skitstövel är en skitstövel. Grip dem och döm dem så får de ta konsekvenserna av sina handlingar, säger Roger Ticoalu och fortsätter:

– Jag är, trots allt, glad att debatten existerar. Det får förhoppningsvis andra myndigheter att agera. Det är inte ett problem bara för oss utan ett problem för hela samhället.