Sverige inför gränskontroller

SJ bekräftar: Stoppar tåg till Danmark

Av: 

Ebba Thornéus

NYHETER

Alla X2000 tåg över Öresundsbron ställs in

SJ ställer in tågtrafiken mellan Sverige och Danmark från den 4 januari 2016.

Anledning är att man saknar förutsättningar att genomföra id-kontroller på Köpenhamns tågstation.

– Vi beklagar att våra kunder påverkas av detta, och vi jobbar just nu på högtryck för att hitta en lösning, meddelade SJ:s kommunikationsdirektör Monica Berglund under måndagen.

Från och med den 4 januari måste färje-, tåg, och busstransporterna utföra id-kontroller på resenärer som reser över gränsen.

Enligt beslutet är det transportörernas ansvar att kolla av id-handlingarna och om detta inte görs riskerar transportörerna böter på 50 000 kronor.

Nu väljer SJ att ställa in sina tåg mellan Malmö och Köpenhamn från samma datum. Detta då man i dagsläget saknar förutsättningar att genomföra kontrollerna.

– Som det ser ut i dagsläget har vi inte förutsättningarna att genomföra id-kontrollerna på Köpenhamns Hovedbanegård och därför väljer vi att ställa in tågen. Vi arbetar just nu på högtryck med att hitta en lösning och så fort vi fått till detta kommer vi att starta upp trafiken igen, säger SJ:s kommunikationsdirektör Monica Berglund till Aftonbladet.

Oklart hur länge

Det är i dagsläget oklart hur länge tågstoppet kommer att pågå. Enligt Monica Berglund har man tidigare önskat ett avskilt spår på Köpenhamns Hovedbanegård, något som man hitintills inte fått igenom.

Runt 500 resenärer om dagen kommer att påverkas av beslutet och totalt kommer fem avgångar med snabbtåget X2000 från Stockholm att drabbas. Detta då de som åker från Stockholm till Köpenhamn kommer behöva byta till Öresundståg längs med vägen, vilket kommer öka restiden med en halvtimme till uppemot nästan sex timmar enligt Sydsvenskan.

Resenärer som redan bokat biljett med SJ kommer att få tillbaka pengarna.

”Var ute i god tid”

Även på Öresundstågens hemsida informerar man just nu resenärerna om id-kontrollerna och att det inte går att förboka några Öresundstågsbiljetter med avresestation i Danmark från och med den 4 januari 2016.

Resenärerna uppmanas därför att vara ute i god tid och köpa biljett i biljettautomat strax innan avresa.

Enligt Ulrika Mebius, press- och informationschef på Skånetrafiken kommer dock SJ:s beslut inte att påverka Öresundstrafiken i någon större utsträckning. På frågan om man kommer att göra någon liknande åtgärd på Öresundstågen svarar hon att det inte är aktuellt då man har 15 000 pendlare dagligen.

– Nej det finns inte en chans att vi kan göra något sådant. Vi har alldels för många pendlare som behöver åka med oss.

Kommer köra färre tåg

Id-kontrollerna på Öresundstågen kommer att utföras av det danska tågbolaget DSB på Kastrup och tidigare har det diskuterats att resenärerna kommer få kliva av tåget och eventuellt lämna plattformen för att genomföra kontrollen i flygplatsens ankomsthall.

Enligt Ulrika Mebius är detaljerna kring genomförandet ännu inte klara och hon kan i dagsläget därför inte svara på hur det kommer att bli. Hon berättar dock att man kommer köra färre tåg för att minska trängseln och att det därför kommer ta längre tid för resenärerna, samt bli mer trångt på tågen.

– Det är väldigt svårt att att underlätta i den här situationen, men vi försöker se till så att id-kontrollerna går så snabbt som möjligt.

ANNONS EXTERN LÄNK

BLACK FRIDAY: Massor av rea på populär elektronik. Robotdamssugare, hörlurar, TV. Passa på att köp innan de tar slut

Webhallen

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Sverige inför gränskontroller

Danmark

SJ