Tömmer kontot – efter ett samtal

avStaffan Dickson, Jon Demred

Polisen varnar: Hundratals svenskar drabbade

Det börjar med ett telefonsamtal – du har fått virus i din dator.

I själva verket är det personen som ringer som är problemet.

De senaste veckorna har bedragarna lurat svenskar på miljoner ­kronor.

– De tömmer så mycket de kan, säger Jan Olsson på polisens nationella ­bedrägericenter.

På bara några veckor har bedragarna, som påstår sig jobba för Microsoft, lyckats lura svenskar på miljoner kronor. Att lägga på luren är expertens bästa tips.

Här är värsta bedragarna – och så skyddar du dig

En engelsktalande person som påstår sig jobba för ­Microsoft ringer upp dig och säger att du har ­problem med din dator.

Egentligen är det personen som ringer som är ­problemet.

”Har fått virus”

Han säger att du har fått ett virus och att du ska få hjälp att ta bort det om han får tillåtelse att fjärrstyra din dator.

När han väl har kommit in i datorn installerar han ett spionprogram och stjäl pengar via din internetbank genom att göra en över­föring i ditt namn.

Eftersom det är ”du” som har godkänt överföringen är det omöjligt för dig att få tillbaka dina pengar.

De senaste två åren har mängder av svenskar lurats på det här sättet. Och bara under de senaste veckorna har ett hundratal personer blivit av med flera miljoner kronor.

Riktar sig mot äldre

– Det är bankerna som har hört av sig och varnat för det här. De är rädda om ­sina kunder.

– Om man slår ihop uppgifterna från alla banker är det ett 20-tal ­personer i veckan som drabbas, säger Jan Olsson som arbetar på polisens ­nationella ­bedrägericenter.

Precis som tidigare riktar sig bedragarna för det ­mesta mot äldre personer utan datorvana. Skillnaden är att summorna är betydligt ­högre.

– Det var en hel del som blivit av med runt 20 000 kronor. Som mest handlar det om 100 000 kronor, ­säger Jan Olsson.

Handlar på nätet

De högre summorna ­tyder, enligt Jan Olsson, på att det rör sig om nya bedragare.

– Tillvägagångssättet har nog kopierats eftersom det är så inkomstbringande. ­Tidigare har de kanske ­tagit 2 500, det kan ha varit en strategi för att undvika att väcka polisens intresse.

– Men nu har åtminstone det här gänget valt att ­för­- söka tömma så mycket de kan, antingen direkt från bankkontot eller genom att ­begära kortuppgifter av dig och använda den infor­mationen för att handla ­saker på nätet, säger Jan ­Olsson.

Säkraste sättet att skydda sig mot bedrägeriet är helt enkelt att lägga på luren.

– Den här typen av företag ringer inte runt till sina kunder på det här sättet. ­Microsoft har hur många kunder som helst, det är helt omöjligt att de skulle kunna sitta och ringa runt till dem.

– Om någon ringer och ­utger sig för att vara från Microsoft, då är det en ­bedragare, så är det bara. Det är bara att lägga på ­luren.

Här är värsta bedragarna – och så skyddar du dig