M presenterar budgetmotion

Publicerad:
Uppdaterad:

Moderaterna presenterar i dag sin budgetmotion.

Samtidigt erkänner Anna Kinberg Batra att decemberöverenskommelsen kunde varit bättre förankrad i partiet.

– Om man har debatt så långt efteråt om förankringen får man konstatera att den säkert kunde varit ännu bättre då, säger hon.

Anna Kinberg Batra berättar att budgetmotionen innehåller 2,8 miljarder kronor som fördelas på olika reformer som fokuserar på fler jobb och tillväxt.

Vad som händer i världsekonomin påverkar i extrem grad hur den svenska ekonomin utvecklas, säger Ulf Kristersson, ekomomiskpolitisk talesperson, och nämner oroliga ekonomiska faktorer både i USA och i Europa.

Arbetslösheten kommer inte att sjunka i den takt regeringen tror, säger Kristersson.

– Regeringen gör dessutom en mer optimistisk prognos än övriga, vi kommer att ha en hög arbetslöshet de kommande åren, säger Kristersson som inte tror att regeringen kommer att nå målet om att ha EU:s lägsta arbetslöshet 2020.

Kommer lägga ner sina röster

Allianspartierna kommer de närmaste åren att lägga egna budgetmotioner i riksdagen, för att få möjlighet att utveckla egen politik efter åtta år av gemensam allianspolitik i regeringsställning.

Men debatten den senaste tiden har inte handlat om partiernas olika budgetmotioner. Det är i stället den gemensamma motion Alliansen lägger som svar på regeringens vårändringsbudget, en uppföljning av höstens budgetmotion, som orsakar konflikt. Genom den så kallade decemberöverenskommelsen, som gjorde att nyval undveks, har partierna förbundit sig att låta den största partikonstellationens förslag vinna, alltså de rödgrönas.

I praktiken innebär det att Alliansen lägger ner sina röster i budgetomröstningen i riksdagen i juni, trots att de avskyr politiken.

Självkritisk om DÖ

Under pressträffen fick M-ledaren även frågor om decemberöverenskommelsen (DÖ). Flera M-förbund ute i landet är öppet kritiska till överenskommelsen - men enligt Kinberg Batra har den ett stort stöd inom partiet.

Hon anser däremot att M borde förankrat den bättre innan beslutet togs.

– Om man har debatt så långt efteråt om förankringen får man konstatera att den säkert kunde varit ännu bättre då. Men det var absolut ett styrelsebeslut, innan styrelsen och partiet tecknade överenskommelsen, säger hon.

TT

Publicerad: