Dödshot vid skola i Sala

avErik Wiman, David Nannini Nilsson

NYHETER

Minst fem elever vid en gymnasieskola i Sala hittade på onsdagen hotbrev i sina skåp med budskapet att minst tio elever på skolan ska dödas.

– Det var ett hemskt obehagligt papper, säger rektor Björn Axelsson, till TT.

På torsdagsmorgonen hölls ett informationsmöte på skolan och efter det fortsatte verksamheten.

Vid lunchtid på onsdagen hittades breven av fyra elever i naturvetenskapliga (NV) programmets årskurs1, och av en elev i NV:s årskurs3 på Kungsängsskolan. Texten är skriven på dator och likalydande i alla tre breven, här återgivet exakt som det skrivits:

”Kära NV! Jag tänker skriva till er några söta rader. Ni har säkert hört talas om skottdrama i Finland o USA. Och ni har säkert trott att ni är säkra i lilla ksk, men inte nu längre. Jag har planerat det här för länge sen. Jag kommer att döda minst tio elever i den här skolan,jag lovar er.Och sen ska jag ta livet av mig själv.”

Polisanmäldes genast

Brevet fortsätter:

”Ni tror säkert att jag är sjuk i huvud, men det finns anledningar. Så jag tänkte meddela er först,för ni är framtidens genier. Det kommer att hända snart,så vänta bara. Jag försöker inte skrämma er,trust me. Ni kommer att se en video av mig i Youtube snart. Jag kommer att göra mig känd över hela världen. Jag hör av mig”.

Enligt Axelsson polisanmäldes breven genast. De berörda eleverna fick också prata med skolpersonal om det inträffade.

– De fick välja om de ville stanna i skolan resten av skoldagen eller gå hem, var och en för sig eller i samlad tropp.

Axelsson säger att cirka 875 elever går på skolan. Lektionerna ska hållas som vanligt på torsdagen, men nyheten om breven har spritt sig. Skolan ska ha ett informationsmöte klockan 08.15 på torsdagsmorgonen.

– Men jag kan väl tro att många elever stannar hemma för att de inte vågar komma, säger Axelsson.

”Okänd gärningsman”

Han säger att elevernas skåp var låsta, men att springor finns som breven kan ha skjutits in igenom. Personalen har diskuterat vem brevskrivaren kan vara, och även tagit upp saken med eleverna, men har inga konkreta namn.

– Vi har inga indikationer på vem det kan vara.

Henrik Keventer, vakthavande befäl vid polisen i Västmanland, bekräftar att en polisanmälan kommit in, men att ingen pekats ut som möjligt skyldig.

– Det är ett olaga hot av en okänd gärningsman, säger Keventer till TT.

Efter att ett informationsmöte hållits på torsdagsmorgonen fortsatte verskamheten på skolan.

– Jag manar alla att ändå vara seriösa och jobba vidare, men de som inte vill komma hit i dag har vi full förståelse för, säger Björn Axelsson till Aftonbladet.se.