Iran fördömer Muhammedbild

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Läxade upp dansk ambassadör

Danmarks ambassadör i Iran läxades upp av Teheranregimen på onsdagen, sedan minst 17 danska tidningar publicerat den mordhotade Kurt Westergaards teckning av profeten Muhammed.

Danska tidningsläsare hade på onsdagen svårt att öppna en tidning utan att få se satirteckningen av profeten Muhammed med en bomb i turbanen.

Minst 17 dagstidningar har publicerat teckningen sedan danska säkerhetspolisen PET i tisdags gripit tre personer misstänkta för att planera att mörda Westergaard.

Tidningar har tidigare varit splittrade i frågan om teckningarnas publicering, som ledde till våldsamma protester kring årsskiftet 2005–06 i bland annat Syrien, Libanon och Iran.

Men nu slår samtliga tidningsledare fast att inga religiösa fanatiker ska få lov att bestämma ”vad som kan tecknas eller tyckas” i Danmark. I Sverige var det bara Sydsvenskan som tryckte bilden, och då av nyhetsmässiga skäl.

Ambassadör

På kvällen rapporterades från Teheran att iranska UD, ”efter repeteringen av förolämpningarna mot Profeten”, kallat till sig ambassadör Søren Haslund.

– Bristande respekt för folks religiösa tro ska inte förväxlas med yttrandefrihet, sade Irans Nordeuropaansvarige Ali Baqeri till den danske ambassadören, uppger det iranska nyhetsorganet PressTV.

Enligt rapporterna – som under kvällen inte bekräftades från danskt håll – ”beklagade” Haslund onsdagens publiceringar, och lovade att föra Irans protester vidare till den danska regeringen.

Av de tre mordplansmisstänkta ställs på torsdagen två inför domstol för beslut om fortsatt frihetsberövande inför en väntad utvisning. Integrationsdepartementet har beslutat om utvisning med hänvisning till att männen anses hota statens säkerhet.

Men det är fel att myndigheter kan fatta beslut om att utvisa terrormisstänkta utan att blanda in domstol, säger advokat Frank Wenzel och får medhåll av en del danska politiker.

Vi är rasande”

Administrativa utvisningsbeslut kan användas mot exempelvis personer som reser in i landet med det enda syftet att genomföra ett terrordåd. Men båda tunisierna har levt i Danmark i flera år och har sina familjer här, säger Wenzel.

En danskmarockansk man som greps med tunisierna har släppts efter förhör.

Ingen av de tre kunde häktas utifrån det bevismaterial som polisen haft tillgång till trots månaders övervakning. Säkerhetspolisen PET säger sig ha varit medveten om bevisläget men ville stoppa mordplanerna på ett tidigt stadium.

En talesman för indonesiska muslimer, Syaiful Bahri Anshori, anser att västvärlden bör fängsla dem som avbildar profeten.

– Vi är rasande allihop. Vi förstår inte hur man åter kan trycka Muhammedteckningarna, sade han till norska tidningen Aftenposten.

TT

Publicerad: