I dag är vi alla drama queens

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Prideparaden, som i dag lär slå alla kända svenska rekord, är fortfarande det mest effektiva sättet att övertyga och få med sig

folk. Helt enkelt för att alla som går där, i alla fall just då, vägrar se sig som offer.

Det är en stolt, glad och fet spark i röven på all hundögd ”tycka synd om”-mentalitet, både hos omgivningen och inom gayrörelsen.

Det var ju så det började 1969, med transor som plötsligt torkade tårarna utanför Stonewall och i stället vässade klackarna, knöt nävarna och vevade tegelstensfyllda handväskor mot häpna poliser. Lösnaglar med klös.

Och se den revolutionen pågår fortfarande.

Som gnälligt offer kommer man ingen vart. Inte i längden. Man får en näsduk att snyta sig i, på sin höjd en liten bidragspeng. Men med lite schysst action kan man slå lagstiftarna med häpnad.

Det vet man ju själv hur tjatigt det är, hur mycket man än förstår deras problem, med deppiga kompisar som efter ett tag blir lite för bekväma i loserrollen. När man efter tjugotre tröstande tekvällar föreslår att de åtminstone ska försöka ta tag i saken, men de bara suckar martyriskt för att hasa vidare till nästa lyssnande tekanna.

Men hur villig blir man inte att ställa upp för någon som mot alla odds reser sig upp och kämpar? Som Svyatoslav Sementsov, gayhjälte i homovidriga Vitryssland, Europas sista diktatur. Han blev arresterad för att ha planerat en gaykonferens, men så fort han släpptes började han söka andra vägar, som att ordna föreläsningar och en filmfestival.

Jag tror inte Svyatoslav ägnar alltför stor tid åt att känna efter hur ”kränkt” han är eller analyserar olika bokstavskombinationer som hbt och rfsl. Han gör nåt i stället.

Söt är han också.

I dvd:ns bonus-material till hyllade ”Before the devil knows you’re dead” definierar legendariske regissören Sidney Lumet skillnaden mellan drama och melodrama:

Melodrama är när karaktärerna styrs av historien.

Drama är när karaktärerna själva styr historien.

I dag är vi alla drama queens.

I EFTERMIDDAG: Se webb-tv

Calle Norlén

Publicerad: