Skrattade – och vägrade svara

NYHETER

I dag förhördes den 32-åriga tyska kvinnan

KÖPING. Varför skrattar och ler tyskan när hon hör Nicklas Jangestig berätta att han får veta att hans barn dödats?

– Jag skrattade inte åt det, svarade 32-åringen på åklagarens direkta fråga.

I dag fick åhörarna dock återigen höra hennes skratt klinga i rättssalen i Köping.

Det var när åklagaren frågade om anledningen till att hon flyttat till Sverige i maj förra året egentligen var att hon fortfarande hyste varma känslor för NN, sin tidigare pojkvän och numera Emma Jangestigs sambo.

Skrattet som klingade ut i rättssalen var ett hånskratt, och åtföljdes snabbt av ett roat:

– Nej.

Vägrade att svara

Den 32-åriga tyskan, för dagen klädd i svart och med sitt långa svarta hår samlat i en hästsvans, svarade klart och tydligt på vissa av åklagarens frågor. Ibland tänkte hon efter en stund innan svaret kom. Ibland vägrade hon också att svara.

Hon svarade exempelvis inte alls på frågor kring det barn som hon påstår sig ha fött och där den tidigare pojkvännen ska vara pappan.

– Det är en privat angelägenhet. Vill du inte eller kan du inte förstå mig? undrade tyskan med adress till åklagaren. De omständigheter som rör tid och plats (kring födseln) vill jag inte berätta om.

Följde förhören

Hon vägrade också att berätta om ett antal besök i Köping, där hon ska ha träffat vänner som i sin tur hade med bortadoptionen av barnet att göra.

Svaren på frågor om hennes intresse för fornborgar, besöken i Sverige, hur hon försörjde sig och vart hon bodde följde till punkt och pricka de svar som hon uppgett i förhören med polisen. Likaså hur hon reagerade när NN gjorde slut med henne över telefonen.

– Separationen slog undan fötterna på mig.

Inget erkännande

Åklagaren har hittills inte kommit fram till frågor som rör själva morddagen, men inledningsvis bad ordföranden henne att berätta vad hon gjorde den 17:e mars, dagen då Max och Saga blev mördade och deras mamma nästan dog.

– Jag var där för att leta efter Halvardsborgen. Men jag hittade den inte och åkte hem till Stockholm igen, blev svaret, som också följer det hon tidigare uppgett.

I morgon fortsätter förhören med tyskan, som då kommer att få svara mer utförligt om vad hon gjorde och inte gjorde under sina totalt tre besök i Arboga i våras, den 12:e, 14:e och 17: mars.

Höjd säkerhet

Inför dagens förhandlingar hade rätten höjt säkerheten i rättssalen på rekommendation från polisens underrättelserotel. Polisen har helt enkelt upptäckt hot på internet som riktats mot tyskan.

”Det kan inte uteslutas att någon psykiskt instabil person skulle få för sig att rikta repressalier mot XX om ett tillfälle bereds”, skriver polisen i sin förnyade bedömning av säkerhetsläget kring rättegången.

ARTIKELN HANDLAR OM