Massmördaren fri – efter 20 år

NYHETER

Massiv proteststorm i Spanien

Foto: Terrorist och massmördare Jose Ignacio de Juana Chaos lämnar fängelset tillsammans med hustrun Irati Aranzabal.

ETA-terroristen Jose Ignacio de Juana Chaos dömdes för 25 mord och flera attentat.

På lördagen släpptes han efter 20 år i Aranjuez-fängelset utanför Madrid, för att flytta in i samma hus som en änka efter ett ETA-offer.

Foto: Jose Ignacio de Juana Chaos.

Premiärminister José Luis Rodriguez Zapatero skrädde inte orden då han i fredags kommenterade frigivningen.

– För alla medborgare, precis som för premiärministern, framkallar denna individ ett fullständigt begripligt förakt. Men vi måste respektera lagen, sade han på en presskonferens.

Jose Ignacio de Juana Chaos steg ut ur Aranjuez-fängelset utanför Madrid på lördagsmorgonen tillsammans med sin fru och två advokater. Han tänker bo i ett flerfamiljshus där också en änka efter ett ETA-offer bor.

Årsdag

På dagen för 40 sen, den 2 augusti 1968, begick ETA sitt första mord. Offret var en polis anklagad för tortyr. Den gången var toleransen stor – Spanien led fortfarande under Francodiktaturen, som den baskiska rörelsen kämpade mot.

I dag, efter över 800 mord, är stödet till gruppen mycket begränsat, även i Baskien.

Ursprungligen dömdes de Juana till 3 000 års fängelse för 25 mord och en mängd attentat. Han skulle ha frigetts efter 20 år i enlighet med en lag om maximistraff. Men efter att han avtjänat sitt straff dömdes han till ytterligare tre års fängelse för hotfullt beteende och hyllande av terrorism, i artiklar i den ETA-trogna tidningen Gara.

Hungerstrejkat

de Juana Chaos har genomfört två hungerstrejker, 2006 och 2007, i protest mot strafftillägget. Den senare hungerstrejken varade i över hundra dagar och kostade honom nära på livet. Tidningen Timesonline skrev i mars 2007 att läkare trodde att han bara skulle överleva i några veckor även om de fortsatte att tvångsmata honom.

Enligt tidningen gick de Juana ner mer än 30 kilo under hungerstrejken.

Myndigheterna bestämde i början av mars 2007, att de Juana Chaos skulle få avtjäna resterande tid av sitt fängelsestraff i husarrest men efter att han tillfrisknat placerades han återigen i fängelse.

Dömd för flera attacker

Nyligen inledde han en tredje hungerstrejk i protest mot mediernas och rättsväsendets ”förföljelse”. Han vägrade acceptera att hans tillgångar utreddes för att kontrollera att han verkligen inte har råd att ersätta sina offer de åtta miljoner euro som de tilldömts.

de Juana Chaos är dömd för ett stort antal ETA-attacker, främst en bilbomb i Madrid som dödade tolv civilgardister 1986.

I San Sebastian i Baskien, ett starkt fäste för ETA, samlades både offer och anhängare på lördagen till demonstrationer i olika stadsdelar.