Nyheter

Volvo varslar över 3 000

Av: 

Johanna Melén

Tobias Österberg

NYHETER

”Det är svåra tider för hela bilindustrin”

Volvo Personvagnar varslar ytterligare 3 300 personer om uppsägning i Sverige och utomlands.

För Sveriges del handlar det om 2 000 arbetare och 700 tjänstemän.

Drabbade orter är Göteborg, Olofström och Skövde.

– Det är svåra tider för hela bilindustrin inklusive Volvo. Dessa åtgärder är nödvändiga för att skapa ett nytt och långsiktigt lönsamt Volvo Personvagnar, säger Volvo PV:s VD, Stephen Odell i ett pressmeddelande.

– Den instabila finansmarknaden gör situationen mycket svårbedömd och nedgången är mer dramatisk än vad bilbranschen hade väntat.

Sjunkande försäljning

Det varsel som kom i dag omfattar 2 230 anställda vid Volvo PV i Göteborg, 410 anställda vid Karosskomponenter i Olofström och 60 anställda vid Motorfabriken i Skövde/Floby. Dessutom planeras en neddragning av personalstyrkan utomlands med 600 personer.

Det är den sjunkande försäljningen och förlusterna som gör att Volvo Personvagnar väljer att göra ytterligare personalneddragningar. Första halvåret i år gick företaget med 1,6 miljarder kronor i förlust. Försäljningen har fortsatt att gå kraftigt neråt sedan i somras. Hela bilindustrin har stora problem, men Volvo har tappat mer än snittet.

2 000 varslades

Januari till augusti gick den totala försäljningen ner med tolv procent. Raset har fortsatt i september med en nedgång på hela 51 procent på den viktiga USA-marknaden.

Det här är det andra stora varslet på kort tid. Den 25 juni varslades 2 000 personer om uppsägning. 600 av dem var kollektivanställda, lika många var tjänstemän. Drabbade orter var då som nu främst Göteborg och till viss del Olofström. Dessutom sades kontraktet med 500 konsulter upp och personalen i marknadsbolag utomlands minskades med 300 tjänstemän.

Stadigt minskat

Minst tusen personer har också slutat genom naturlig avgång under året.

Volvo Personvagnar hade vid årets början cirka 24 400 anställda över världen, varav 17 600 i Sverige. I belgiska Gent, där Volvo PV också har en fabrik, jobbade cirka 4 100.

Antalet anställda har stadigt minskat de senaste åren. 2003 hade Volvo PV drygt 28 100 anställda.

Semcon säger upp 100

Teknikutvecklingsföretaget Semcon drabbas av Volvo Personvagnars stora neddragningar. Enligt ett pressmeddelande från Semcon har bolaget blivit informerat av Volvo att fordonsjätten säger upp drygt 100 tjänster från Semcon.

Semcon har varit förberett på situationen och har under året successivt dragit ner med runt 200 tjänster gentemot Volvo PV.

ANNONS

Stor REA hos Ellos – få 30% rabatt på dyraste varan! Använd koden "455703" och få rabatten här!

Extern länk från Ellos

Till REAN!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter