Lärare får bära vapen i Texasskola

Reporter: Anna Petersson, Tobias Österberg

Publicerad:
Uppdaterad:

Tidigare inte tillåtet i USA

HOUSTON. Lärarna i ett skoldistrikt i Texas ska under höstterminen få börja bära vapen i skolan. Det kan vara första gången det blir tillåtet i USA. Föräldrarna har inga invändningar och nyhetskanalen ABC:s läsare är positiva.

"Det här borde bli en policy i alla landets skolor, då skulle vi få färre psykon som skjuter ner barn i skolorna" skriver en läsare.

Skolområdet, som kallas Harrold Independent och har omkring 110 elever, ligger på landsbygden omkring 25 mil nordväst om Fort Worth och beslutet har fattats av skolstyrelsen, enhälligt.

"Äntligen lite sunt förnuft"

Föräldrarna uppges inte ha protesterat. Och på ABC är kommentarerna överväldigande positiva: "Äntligen lite sunt förnuft" skriver en läsare. En annan tycker inte att det är så konstigt – de flesta barn i området får sin egen pistol i tolvårsåldern.

Flera är inne på att göra policyn riksomfattande: "De skulle säkert få bra lärare i innerstäderna om det var tillåtet att försvara sig själv", menar en av läsarna.

Första gången i skolan

Det finns redan övervakningskameror på skolan. Expertis som nyhetsbyrån Reuters åberopar tror att det kan vara första gången som lärare får bära vapen i USA:s skolor.

En av debattörerna är dock fundersam: "Har jag fattat det här rätt, man får inte slå eleverna – men det är ok att skjuta dem?"

För att hantera de krissituationer som kan uppstå får lärarna gå en särskild utbildning. Dessutom måste de ha vapenlicens.

HD stoppade vapenförbud

Den amerikanska kongressen har försökt införa ett riksomfattande förbud mot vapen i skolan, men det stoppades av Högsta domstolen. Däremot har delstater och kommuner rätt att införa egna regler.

Skolor i Texas har möjlighet att själva avgöra om personalen ska få gå beväpnad.

Publicerad: