Skulle lyft nästan två timmar tidigare

NYHETER

Olycksplanet återvände till gaten efter problem – förvandlades till brinnande inferno i kraschen

1 av 2 | Foto: Röken från det kraschade planet syntes lång väg kring flygplatsen Barajas utanför Madrid.

Planet skulle lyft nästan två timmar tidigare.

Man lämnade gaten redan klockan 13.05, men återvände knappt 40 minuter senare.

Försök nummer två att lyfta slutade med katastrof.

Exakt vad som orsakat den svåra flygolyckan i Madrid är fortfarande oklart. Planets svarta lådor har återfunnits, men det finns inga officiella uppgifter om varför planet kraschade.

Känt är däremot att planet drabbats av någon form av tekniska problem tidigare på dagen.

Spanairs ordinarie inrikesflight JK5022 skulle lyft mot Kanarieöarna nästan två timmar tidigare, men tvingades avbryta på grund av problem.

Planet taxade ut från gaten redan klockan 13.05, men lyfte aldrig utan återvände och parkerade klockan 13.42, uppger flygbolaget.

Ny avgångstid angavs till 14.25. Flera passagerare fick också information om att man kanske skulle behöva byta plan på grund av någon form av tekniska problem.

”Hann lyfta”

Det tunga planet, en äldre MD82, hade redan passerat den punkt när det var möjligt att avbryta och bromsa när katastrofen inträffade.

Enligt ett ögonvittne vid terminalen var planet på 60-70 meters höjd när det plötsligt tappade höjd och sedanvek av åt höger.

– Jag stod i terminal 4 och tittade på det här planet när det lyfte. Det hade precis kommit upp i luften när det föll mot marken och kraschade, säger en kvinna till spanska tidningen El Mundo.

Andra vittnen berättar hur man såg hur vänster motor brann när planet lyfte.

Bara sekunder senare vek planet av åt höger, tappade snabbt höjd, kraschade och bröts sönder i ett brinnande inferno.

Ett 50-tal räddningsfordon, de flesta ambulanser, skickades till olycksplatsen. Men hettan från tusentals liter brinnande flygfotogen var så starl att räddningspersonalen hade svårt att ta sig ens i närheten och det svåra räddningsarbetet tog timmar.

Enligt Spanair var olycksplanet 15 år gammalt. Spanair har ägt planet i nio år och det genomgick senaste ordinarie service 24 januari i år.

Olyckan är den värsta flygkatastrofen i Spanien på 30 år.