Polisens råd – betala utpressarna

NYHETER

Ulf Lind blev krävd på 50 000 för sin egen skylift

1 av 2 | Foto: Ulf Lind är upprörd över att ha fått sin skylift stulen, men också för polisens råd att tillmötesgå utpressarnas krav.

Plåtslagaren Ulf Linds familjeföretag har blivit lurade av bedragare.

I stället för att lämna tillbaka den uthyrda skyliften krävde de företaget på 50 000 kronor.

När Ulf Lind kontaktade polisen fick han ett oväntat svar.

– Som polis kan jag inte ge dig rådet att betala men som privatperson tycker jag du ska acceptera förslaget, sa polisen till mig, säger Ulf Lind till aftonbladet.se.

I nio år sparade familjeföretaget Plåtslagare Lind för att ha råd att köpa en egen skylift till ett värde av 500 000 kronor. Företaget använde själva skyliften när de i slutet av maj blev kontaktade av ett företag som ville hyra den, skriver Blekinge Läns Tidning.

– Vi tackade först nej men när de sa att de ville hyra den över en helg tyckte vi att det var okej, säger Ulf Lind.

Det visade sig att Plåtslagare Lind råkat ut för bedragare.

Anmälde den stulen

– Mannen som hyrt liften försvann och gick inte att få tag på. Redan på måndagen anmälde vi att den blivit stulen, säger Ulf Lind.

När han kontaktade polisen fick han ett nedslående svar.

– ”Det där får vi lägga ut en efterlysning på. Men den liften lär du aldrig se igen”, sa de. Det var ett chockartat besked för mig, säger Ulf Lind.

Genom att gå ut med annonser på blocket och i flera dagstidningar fick Ulf Lind in mängder av tips på var liften var någonstans och vilka det var som låg bakom bedrägeriet. Då hörde bedragarna av sig och sa att han skulle få tillbaka liften om han betalade dem 50 000 kronor. Han kontaktade polisen för att få råd.

– Polisen Dan Lif sa ordagrant så här: Som polis kan jag inte ge dig rådet att betala men som privatperson tycker jag du ska acceptera förslaget, säger Ulf Lind.

”Han är en vuxen människa”

Men polismannen Dan Lif menar själv att han inte alls givit Ulf Lind något råd.

– Jag sa att det var ett sätt för honom att få tillbaka liften. Han är en vuxen människa som måste avgöra själv hur han vill göra med sina pengar, säger Dan Lif.

– Men om han betalar får vi lättare att kunna se vart pengarna tar vägen vilket skulle underlätta utredningen, säger Dan Lif.

Han anser även att Ulf Lind försvårat utredningen genom att tala med tidningarna.

– Att gå till pressen är bara dumheter som försvårar utredningen. Nu kommer han att hålla sig borta ännu mer, säger Dan Lif.

Internutredning

Men polisman Lif riskerar nu att internutredas, enligt tillförordnade polismästaren Tommy Sverngard. Till BLT säger han:

– Om det är så att en enskild befattningshavare har lämnat råd till målsägande, ser jag det som ett i högsta grad omdömeslöst uttalande, säger han till tidningen. Det är inte vår uppgift alls. Det enda vi ska göra i det här fallet är att höra den misstänkte och avrapportera till polisen i Blekinge, som äger förundersökningen.

Sverngard ska nu sätta sig in i fallet och avgöra om det behövs en internutredning.

– Jag ska titta på om det på något sätt behöver utredas, säger han. I så fall lämnar vi över ärendet till riksenheten i Malmö.