Nyheter

De avgör om du är sjuk – utan att träffa dig

NYHETER

Försäkringsläkarna drar in miljoner kronor – men kan inte granskas

FÖLJER REGLERNA Kritiken mot försäkringsläkarna är hård, men de följer bara de regler politikerna beslutat om, menar Tommy Elfstrand, försäkringsöver­läkare i Värmland. ”Visst är vi betydligt strängare nu än tidigare, för innan förekom det nästan inte att vi sa nej. Men ur ett försäkringsmässigt perspektiv skulle vi kunna vara ännu strängare”, säger han.

Foto: lisa olaison/värmlands folkblad

Välbetalda, mäktiga och?–?oantastliga.

Försäkringsläkarna träffar aldrig patienterna, men kan göra deras liv till ett helvete.

Trots det är de omöjliga att anmäla.

Aftonbladet berättade i förrgår om gotlänningen Jan Lundstedt som drabbades av nervsjukdomen neuropati efter en tuff cancerbehandling. Han blev sjukskriven av en överläkare i neurologi.

Men Försäkringskassan sa nej. Försäkringsläkaren som underkände intyget var specialist i?–?barnmedicin och företagshälsovård.

Jan Lundstedt är långt i från ensam.

–?Våra diagnoser ifrågasätts nästan slentrianmässigt. Väldigt mycket administrativ kraft ägnas åt att, på en lägre kompetensnivå, överpröva det vi kommit fram till, säger Åke Åkesson, en av många kritiska läkare.

Utreds igen

Det är visserligen inte försäkringsläkarna som fattar det formella beslutet om sjukpenning eller sjukpension. Men deras ord är viktigt?–?för att inte säga avgörande?–?för Försäkringskassans beslut.

Trots det kan den som känner sig överkörd inte anmäla läkaren.

Vanliga läkare granskas av Socialstyrelsen. Det gör inte försäkringsläkarna eftersom de aldrig träffar några patienter. I teorin kan läkarna anmälas till Justitieombudsmannen (JO), men JO granskar bara myndighetsutövningen och inte den medicinska bedömningen.

Frågan om försäkringsläkarnas ansvar har utretts i omgångar ända sedan 1984. Utan någon lösning. Nu utreds den igen i patientsäkerhetsutredningen.

Finns 400

Tommy Elfstrand, försäkringsöverläkare i Värmland, tycker att situationen är olycklig.

–?Att man inte kan anmälas är lite olustigt för en läkare. Trots allt behöver man en granskning. Men som sys­temet är tror jag det är svårt att hantera det på något annat sätt.

Det finns omkring 400 försäkringsläkare i landet. De flesta har det som ett ext­raknäck vid sidan av sitt vanliga jobb.

Och det är en lönsam verksamhet.

Bäst betalda är läkarna i Norrbotten. De jobbar deltid, men omräknat på heltid har de en lön på i snitt 105?000 kronor i månaden.

Bland försäkringsläkarna i hela landet är heltidslönen i genomsnitt drygt 70? 000 kronor, ?20?000 kronor högre än för andra läkare.

Skälet är enkelt. Få vill bli försäkringsläkare.

–?En försäkringsläkare har inga vänner: kollegorna tycker att du är lite knepig, patienterna tycker att du är knepig och Försäkringskassan kan tycka att du tar över för mycket, säger Tommy Elfstrand.

ANNONS EXTERN LÄNK

Glöm inte solskydd! Handla SPF, munskydd och allt för sommaren hos MEDS.

MEDS

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter