Hårdaste striderna hittills i Gaza

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

I natt rasade de hårdaste striderna hittills i Gaza. De israeliska trupperna har trängt längre in än tidigare.

Svenska Röda Korset skickar tio ambulanser till staden.

En talesman för den israeliska armén bekräftade att strider pågick i flera områden, rapporterar AFP. Specialstyrkor gick in i södra delarna av Gaza, där palestinier låg i bakhåll.

Senare körde israeliska stridsvagnar in och öppnade eld. Samtidigt fälldes bomber från luften, enligt nyhetsbyrån. Detta var de hårdaste striderna hittills sen kriget bröt ut.

Hamas uppger att flera israeliska soldater har dött i striderna i natt, men den uppgiften förnekas av den israeliska armén.

Skjutningarna fortsatte även under tisdagsmorgonen. Ett dussintal hem förstördes och människor tvingades springa och ta skydd.

910 döda

Palestinska sjukhuskällor uppger att 910 personer dödats i striderna i Gaza, varav 292 barn och 75 kvinnor, enligt BBC. Ytterligare omkring 4 000 personer har skadats.

Ambulanser från Röda Korset

I morgon reser svenska Röda Korsets generalsekreterare Christer Zettergren till Gaza för att förhandla och följa med tio ambulanser över gränsen.

– Vi får nu förhandla med de israeliska myndigheterna och militären om tillstånd för varje ambulanstransport. Det tar lång tid att föra de skadade till sjukhusen och det betyder fler döda och fler amputationer, säger Zettergren till TT.

Ambulanserna som svenska Röda Korset bidrar med tas från Västbanken. De kommer senare att ersättas av nya och kostnaden beräknas till 5,1 miljoner kronor.

Publicerad: