Fast för våldtäkt — efter åtta år

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-01-12

En ouppklarad våldtäkt på en 15-årig flicka utomhus i södra Stockholm.

Men nu har DNA-teknik bundit en man vid brottet — drygt åtta år senare.

En 30-årig man häktades på lördagseftermiddagen av Södertörns tingsrätt, på sannolika skäl misstänkt för våldtäkt. Det mer ovanliga i historien är att våldtäkten begicks för över åtta år sedan, den 30 oktober 1999.

- Flickan var 15 år gammal när hon anmälde att hon blivit våldtagen på en parkeringsplats nära Globen. Hon fick hjälp av ett tidningsbud att ta sig till polisen, säger kammaråklagare Johnny Järlefelt till TT.

"Lugn några år"

Flickan uppgav att det var två för henne okända män som attackerade, varav en utförde våldtäkten. Hon läkarundersöktes och DNA-spår från en eventuell gärningsman säkrades. Men sedan gick utredningen ner i varv.

- Hon hördes ytterligare två gånger men man kom inte vidare, säger Järlefelt.

DNA-spåren skickades dock till Statens kriminaltekniska laboratorium (SKL) i Linköping, men kunde då inte matchas mot någon tidigare registrerad person och lagrades därför.

Den häktade mannen är i dag bosatt i en förort i norra Stockholm.

- Han har hållit sig lugn några år, men sedan har det ganska nyligen varit någon incident som har gjort att vi har topsat honom, säger Linda Feldt, polisens förundersökningsledare, till TT.

DNA matchade

Vid topsning tas ett DNA-prov från munnens slemhinna. Sedan ett par år tillbaka gör polisen regelmässigt topsningar på personer som kan misstänkas vara skyldiga till brott med fängelse i straffskalan.

Och nu har SKL:s analys visat att 30-åringens DNA stämmer överens med spåren från våldtäkten. Han greps och anhölls i onsdags.

Johnny Järlefelt vill ingenting säga om den andre mannen, eller vad 30-åringen sagt i förhör.

- Jag kan inte gå in på det.

TT