Kungen vill skjuta varg

avCarina Bergfeldt

Carl Philip sköt en älg.

Kungen har siktet inställt på något helt annat.

Han vill att det ska bli tillåtet att jaga varg.

I två dagar har årets kungajakt pågått i Dalarnas skogar, vid gränsen mot Västmanland. Hittills har prins Carl Philip stått för den kungliga jaktlyckan: en entaggstjur. Prinsen ville inte kommentera bytet.

I stället gick pappa kungen fram till reportrarna – och släppte en bomb.

På en fråga om vad han tyckte om vargarna i området avslöjade Carl XVI Gustaf att han inte är främmande för att de fridlysta djuren ska skjutas.

– De äter mycket, det är bara så. Och man måste ju snart, som jag ser det, börja beskatta en stam för jag menar... det är bara att räkna på, om de är två nu, då blir de sju nästa år, och sen blir det bara ... om de hittar sina partners någonstans i skogen så exploderar det, säger kungen.

”Man skjuter en del”

– Beskatta är lite jägarterminologi. Kungen menar alltså att man skjuter en del av vargarna, helt enkelt, förklarar Hans von Essen, riksjaktsvårdskonsulent på Svenska Jägareförbundet.

Han håller dock med kungen.

– Vargarna kommer att öka mycket framöver. Man måste ta fram en reglerande jakt av dem, säger Hans von Essen.

”Klantigt och okunnigt”

Naturskyddsföreningen är av en helt annan åsikt.

– Det är klantigt och lite okunnigt sagt av kungen, säger Mikael Karlsson, ordförande i Naturskyddsföreningen.

– Vargen är en akut utrotningshotad art i vårt land. Men som tur är så fattar inte han beslutet.

Det gör i stället regeringen. Och det är miljöminister Andreas Carlgren som har ansvar för Sveriges utrotningshotade djur. Han verkar inte heller särskilt pigg på att följa kungens uppmaning.

– Citatet får stå för kungen. Enligt de direktiv vi har att följa som regering kan vi inte ens börja diskutera en avskjutning av varg, hälsar ministerns pressekreterare Mattias Johansson.

Hovets informationschef, Nina Eldh, ville i går inte kommentera kungens utspel ytterligare.