Demonstrationen mot FRA har börjat

Demonstranterna: ”Stoppa FRA, stoppa FRA”

Demonstranterna samlades på Sergels Torg för att protestera mot att FRA ska få avlyssna mejl- och smstrafik.
Demonstranterna samlades på Sergels Torg för att protestera mot att FRA ska få avlyssna mejl- och smstrafik.

Hundratals demonstranter hade vid 11.30-tiden samlats på Sergels torg i centrala Stockholm för att demonstrera mot den så kallade ”FRA-lagen”.

– Stoppa FRA, stoppa FRA, skrek demonstranterna.

Aftonbladet.se är på plats och rapporterar.

Komikern Magnus Betnér var den förste som intog talarstolen inför de hundratals demonstranter som samlats vid Kulturhuset.

Betnér raljerade kring FRA och efter det cirka tio minuter långa talet skanderade demonstranterna:

– Stoppa FRA, stoppa FRA!

Aftonbladets tv-reporter på plats, Johanna Holm, berskriver stämningen som "ganska lugn".

– Det är faktiskt ganska lugnt. Folk lyssnar och absorberar. Det är mycket färre männskor här än vad jag hade väntat mig. Många flaggor kommer från vänsterpartiet.

Birgitta Ohlsson talade

Bland banderollerna finns buskap som: ”Borgerligt nej till FRA-lagen”, Stoppa FRA-lagen nu” och ”Vill ni ha det som i Sovjet”. En rad talare framträder, bland dem folkpartiets Birgitta Ohlsson.

– Hon var en av dem som lade ner sin röst vilket hon sa att hon ångrade senare på kvällen. Hon talade mycket om att folk i riksdagen var rädda för att göra sin röst hörd. Var aldrig rädd för det, påtalade hon och berättade att många i riksdagens korridorer var glad över att folk stod upp för det de tror på – trots att de själva inte vågar.

”Förtroendet urholkas”

– Riv upp, starta om och tillsätt en parlamentarisk kommitté, sade Birgitta Ohlsson i sitt tal.

Socialdemokraternas Anders Karlsson menade att förtroendet för regeringen är på väg att urholkas.

– De har nonchalerat folks oro. Socialdemokraterna tycker inte att man kan lappa och laga på det sätt som regeringen ska göra i höst. Vi riskerar att få en lag som präglas av otydlighet. Det är inte acceptabelt.

Samtidigt som demonstrationen på Sergels torg pågår en annan demonstration mot ”FRA-lagen” utanför riksdagen, som i dag håller sin öppningsceremoni.

Publisert: