Presidentvalet i USA 2016

Obama vann debatten

Av: 

Anna Petersson

NYHETER

Två tredjedelar röstade för Obama bland tittarna

Debatten mellan Hillary Clinton och Barack Obama under natten till torsdag var mestadels fredlig – men personagreppen blev många.

Obama tog hem segern enligt tittarna.

Hillary Clinton och Barack Obama.
Hillary Clinton och Barack Obama.

Under den 90 minuter långa debatten som hölls i Philadelphia under onsdagskvällen debatterade Clinton och Obama skatter och utrikespolitik.

Både Clinton och Obama är tydliga med att inga skatter ska höjas för dem som tjänar under 200 000 dollar. Obama vill dessutom sänka skatterna för de som tjänar mindre än 75 000 dollar, uppger CNN.

Fredlig ton

Tonen var mestadels fredlig.

– Oavsett de små skillnader som finns mellan oss, så är de bleka i jämförelse med skillnaderna mellan oss och senator McCain, sa Hillary Clinton. Jag kommer att göra allt jag bara kan för att någon av oss ska få svära presidenteden i januari.

Samtidigt ville ingen av de säga om de skulle utse sin motkandidat till vicepresident. Obama lovade att partiet ska enas om det på partikonventet Denver i augusti.

Debatten var viktig eftersom det var den sista före primärvalet i Pennsylvania, som anses vara Clintons chans att komma ikapp Obamas försprång – eller försvinna ur matchen.

Pekade på misstagen

Båda kandidaterna gjorde en hel del för att påpeka den andras misstag. HIllary påminde om Obama som under veckan kallat småstadsröstare för "bittra" och sagt att "de hänger sig till vapen, eller religion eller antipati mot människor som inte är lika dem själva", uppger ABC news.

Obama kontrade med att ta upp Clintons resa till Bosnien 1996, när hon trots att hon landat mitt i en kritisk krigssituation valt att delta i en hälsningsceremoni på en skolgård. Hillary filmades med dottern Chelsea när de log och pratade med skolbarn samtidigt som kriget pågick utanför.

”Har bett om ursäkt”

Clinton sa att hon skäms över episoden, att hon har bett om ursäkt för den och sagt att det var ett misstag.

I ABS:c webbenkät om vem som vann debatten röstade runt 30 000 personer. Två tredjedelar tyckte att Obama vann.

ANNONS

Den omåttligt populära Muminmuggen "Fiske" finns nu till 30% rabatt hos Nordic Nest!

Extern länk från Nordic Nest

Köp här!

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Presidentvalet i USA 2016

Trumps USA