Okänd indianstam funnen i Sydamerika

Indianerna skjuter med pil och båge mot helikoptern som passerar ovanför.
Indianerna skjuter med pil och båge mot helikoptern som passerar ovanför.

Den brasilianska indianstammen tros vara den allra sista som inte haft kontakt med omvärlden.

Ingen vet hur de bygger sina byar, vad de äter för mat och hur deras språk är utvecklat.

En helikopter sveper in över indianbyn. På marken syns flera indianer i primitiv klädsel. Huden är rödmålad och huvudena är delvis rakade. Pilen och bågen är spända och pekar upp mot skyn. Bakom männen skymtar troligen en kvinna. Hon är målad i en mörk färg och ser nästan helt svart ut. Indianerna lever i Envira-regionen i den mest snåriga delen av regskogen längs gränsen mellan Brasilien och Peru.

Miriam Ross från Survival International, som arbetar för att bevara världens infödda befolkning, säger:

– Stammarna i Amazonas målar sig själva av alla möjliga skäl – ett av dem är när de känner sig hotade. De här bilderna är bevis på att okontaktade stammar faktiskt existerar. Världen måste inse detta och försäkra sig om att deras territorium är bevarat enligt internationell lag. Annars kommer de snart att vara utdöda.

”Vill visa att de finns”

– Vi flög över dem för att visa deras hus och för att visa att det är där de finns. Detta är väldigt viktigt eftersom det finns tvivel på deras existens, säger den brasilianske stamexperten José Carlos dos Reis Meirelles Junior till Daily Mail.

Kontakt slutar ofta i katastrof för dessa avlägsna folkgrupper, som troligen lever ett oförändrat liv sedan 10 000 år tillbaka. Andra stammar i regionen har heller inte mycket kontakt med omvärlden, och befaras att dö ut till följd av nedhuggning av regnskogen i Peru. Den olagliga skogsavverkningen driver stammarna över landsgränsen och kan orsaka konflikter mellan de 500 indianer som bor på den brasilianska sidan. Även om skogshuggare inte skjuter dem (vilket ofta händer) eller tvingar dem att lämna sin egen mark kan stammarna utplånas av en sjukdom lika vanlig som en förkylning, eftersom de saknar resistensförmåga.

– Djungeln är grundläggande för deras fortlevnad. Det är deras hem, deras källa till mat och kultur. Utan den kan de inte existera som folk, säger Miriam Ross till Daily Mail.

– Dessa stammar representerar den otroliga mångfalden av människosläktet. Såvida vi inte vill fördöma fler av jordens befolkning till utplåning så måste vi respektera deras val. All kontakt de har med utomstående måste ske på deras egna villkor, säger Miriam Ross.

100 isolerade grupper

Det finns överlag 100 grupper av människor spridda över jordklotet som inte känner till den moderna världen. Dessa stammar finns i djungeln in Sydamerika, Nya-Guinea och på avlägsna öar i Stilla havet.

Publisert: