Semestern på Pegasus World i Side skulle bli familjens drömsemester. Det började bra...
Foto: SVT/Uppdrag Granskning
Semestern på Pegasus World i Side skulle bli familjens drömsemester. Det började bra...

Lyxsemester slutade med dödlig sjukdom

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Familjen Arvidsson fick både salmonella och EHEC på femstjärnigt hotell

Semestern på Pegasus World i Side skulle bli familjens drömsemester. Det började bra...
Foto: SVT/Uppdrag Granskning
Semestern på Pegasus World i Side skulle bli familjens drömsemester. Det började bra...

Sommarsemester med all inclusive på ett femstjärnigt hotell låter kanske som rena lyxen.

Men för familjen Arvidsson Svedjevall blev vistelsen på Pegasus World i turkiska Side rena mardrömmen.

Foto: SVT/Uppdrag Granskning
...men slutade i sjuksängen. Tolv av fjorton personer i tre familjer blev magsjuka efter vistelsen. Researrangören vill inte ersätta dem för sina förstörda semestrar.

I kvällens Uppdrag Granskning i SVT berättas om tre familjer som reste samtidigt till det exklusiva lyxhotellet en vecka i september förra året. Drömsemestern för familjen Arvidsson Svedjevall och deras tre barn kostade över 20 000 kronor.

På hotellet köpte de ”all inclusive”, det vill säga, all mat och dryck ingick i priset. Alla måltider åts i den gemensamma restaurangbuffén.

Dag två började den ena dottern, Alicia, att kräkas.

– Vi trodde att hon hade fått maginfluensa, säger mamma Anna Svedjevall.

Skickades till sjukhus

De tog med sig Alicia till hotelldoktorn som genast skickade henne vidare till sjukhus. Där fick hon dropp.

Men när hon blivit bättre hade den andra dottern också blivit dålig och några dagar senare insjuknade även sonen. Även vuxna blev sjuka.

Efter hemkomsten till Sverige togs prover på sjukhus. Någon dag senare ringde det från sjukhuset och det stod klart att sonen, Anton, drabbats av både salmonella och EHEC. EHEC-bakterien kan vara dödlig, särskilt för små barn.

Tolv av fjorton personer som reste till Pegasus World från Sverige under samma vecka insjuknade. Samtliga barn i de tre familjerna insjuknade. Tre barn fick salmonella.

Frågan alla ställde sig är naturligtvis hur de blivit smittade.

– Poolen var min första misstanke, säger Andreas Arvidsson i reportaget.

– Vi åt kycklingnuggets, tillägger Anna Svedjevall.

Vill inte betala

Familjerna vistades bara på hotellområdet och åt bara hotellets mat. De var inte en minut utanför hotellområdet. Och på något sätt har de blivit smittade på hotellet, anser de. Trots det vill inte researrangören betala dem någon ersättning för deras förstörda semesterresor.

– Vi vill inte kompensera familjerna på något sätt, säger Kemal Yamanlar, vd på researrangörern Nazar. Det finns två skäl till det: För det första visar provtagningar på hotellet under perioden inte på någon förekomst av salmonella eller EHEC. För det andra ska man ha klart för sig att de totalt åtta fall som vi känner till är väldigt få, rent statistiskt. Under den här perioden har sextusen människor befunnit sig på hotellet, säger Kemal Yamanlar till Uppdrag Granskning.

På smittskyddsinstituet reagerade man på att det kommit in så många salmonellafall från det aktuella hotellet. Man har också upptäckt fyra fall med medborgare från ett annat land.

— Procentuellt sett är det fortfarande väldigt få. Men jag tycker det är tragiskt att deras semestrar blivit förstörda, säger Yamanlar.

Nu ligger totalt sex svenska familjers klagomål mot Nazar och Pegasus World inne för prövning av Allmänna reklamationsnämnden.

Fotnot: Uppdrag Granskning sänds i SVT1 klockan 20.00 i kväll.

Publicerad: