”Det här är en höger-vänsterfråga”

Av: Johanna Melén

Publicerad:
Uppdaterad:

Sten Tolgfors vill tona ner FRA-debatten - men hans argument sågas av ungdomsförbundet

VISBY FRA-debatten kommer att lägga sig och motståndet finns främst på vänsterkanten.

Det säger försvarsminister Sten Tolgfors (m) och fruktar inte väljarflykt.

Han har fel.

– Jag har inte träffat en enda moderat utanför riksdagen som är för lagen, säger Niklas Wykman, ordförande i Moderata ungdomsförbundet.

Med kaffe och bullar valde Tolgfors att svara på Almedalspressens alla FRA-frågor.

Hans hantering av signalspaningslagen har fått kritik.

– Jag var i riksdagen och debatterade frågan under ett antal timmar. Det är där man för debatten, säger han i dag.

Folkpartiledare Jan Björklund gav regeringens hantering av FRA-frågan en tvåa i betyg. Vilket betyg sätter du?

– Jag tror inte att människor är så spelinriktade. Om de är engagerade eller inte beror på sakfrågan. Däremot tror jag att statsministern har helt rätt när han sägar att mitt i en storm är det svårt att resonera om nyans och sakfrågor. Men den tiden tror jag kommer nu.

Du har talat om ett uppskruvat tonläge och missförstånd. Menar du att era egna ungdomsförbund, ledarskribenter och bloggare har fel i sin kritik?

– Det finns betydande inslag av det. Till exempel att det skulle handla om massavlyssning av svenska folket där alla mejl ska läsas. Det är inte så det är. Men underrättelseverksamhet är en av de mest komplicerade frågor man kan resonera kring. Vi vill inte berätta för mycket så att de som har intresse av att skada Sverige får reda på vad vi kan och hur vi gör det. Å andra sidan gäller det att berätta så mycket att svenska folket förstår vad vi gör och varför vi gör det.

Är du orolig för väljarflykt?

– Nej, det är jag inte. De mätningar som har gjorts visar att det finns en stabil majoritet i mitt parti för det här förslaget och att det här har blivit till en höger-vänsterfråga. Motståndet finns främst i vänstern och miljöpartiet men också inom socialdemokratin.

Försvarsministern har fel. Debatten kommer inte att lägga sig och motståndet är inte vänsterns sak, säger Moderata ungdomsförbundets ordförande Niklas Wykmanmotståndet är inte vänsterns .

Riskerar förlora väljare

– Det här är en fråga som skär rakt in i borgerlighetens kärna. Det är människor som är frihetliga och liberala som är allra mest emot FRA-lagen. Jag har inte träffat en enda moderat utanför riksdag och regering som tycker att lagen är bra.

– Om regeringen inte ändrar sig kommer den att förlora många väljare i nästa val.

Även Niklas Wykman vill se en debatt inriktad på sakfrågan. Det gynnar motståndet.

– De sakliga argumenten kommer att skada de som företräder FRA-lagen ännu mer.

Publicerad: