Mejla

Wolfgang Hansson

Det politiska priset för Putin blir allt högre

Med nedskjutningen av passagerarplanet över Ukraina har president Barack Obama fått ny ammunition mot Ryssland och president Putin.

När de ryssvänliga rebellerna dessutom försöker stoppa de oberoende utredarna blir det politiska priset för Putin allt högre om han inte agerar mot sina "kompisar" i östra Ukraina.

Bortsett från den fruktansvärda tragedi som nedskjutningen av det malaysiska planet innebär så spelar händelsen Obama i händerna. Han kan nu vrida åt trumskruvarna rejält mot Putin och kanske till och med få med sig ett motvilligt Europa på tuffare sanktioner mot Ryssland.

Ännu finns inga kassaskåpssäkra bevis för vem som sköt ner planet men indicierna mot separatisterna hopar sig.

När utredare från den europeiska säkerhetsorganisationen OSSE i går kom till nedslagsplatsen så jagades de under vapenhot bort av ryssvänliga rebeller. Om det nu är som rebellerna påstår att det är Ukraina som ligger bakom nedskjutningen varför låter man då inte utredarna göra sitt jobb?

Rebellernas ledare har lovat att samarbeta fullt ut med utredarna men i praktisk handling saboterar de.

Kanske vet rebellerna med sig att en utredning i slutändan kommer att peka finger mot dem och att de därför är beredda att förstöra eventuella bevis. I går hävdade rebellerna att de hittat en av planets svarta lådor och tänkte skicka den till Moskva. I dag påstår de att de inte alls hittat någon svart låda.

Det luktar manipulation.

Teoretiskt är det ingen omöjlighet att ukrainska militären skjutit ner planet. En tung faktor som talar mot det är att rebellerna inte har något flygvapen och att planet var på väg från Ukraina mot Ryssland. Så varför skulle Ukraina överhuvudtaget använda sina luftvärnsrobotar?

Att Obama vågar gå ut så hårt i ett tidigt skede och peka ut rebellerna som ansvariga tyder på att han har fler underrättelseuppgifter än de som hittills blivit offentliga.

Ingen av sidorna tjänar på att skjuta ner ett civilt passagerarplan med flera hundra utländska medborgare ombord. Så helt klart handlar det om ett misstag. Men det är ändå en så allvarlig handling att de ansvariga måste ställas till svars. Det kommer inte minst holländska och malaysiska myndigheter att kräva. Det kommer att ta tid att skingra propagandaridåerna och bena ut allting men till slut kommer snaran att dras åt kring de skyldiga.

President Putin förbannar förmodligen rebellerna som verkar ha satt honom i en mycket svår sits. Även om Ryssland inte gett rebellerna dessa avancerade robotvapen (de kan han plundrats från ukrainska baser) så måste någon ha lärt rebellerna hur man använder dem och i så fall finns ingen tvekan om varifrån den hjälpen kommit.

Under hela konflikten har Ryssland inte lagt många strån i kors för att förmå rebellerna att lägga ner sina vapen. Tvärtom.

Nu ökar pressen dramatiskt på Putin att se till att rebellerna går med på en vapenvila och att förhandla fram en fredlig lösning av konflikten som i grunden handlar om att Ryssland inte vill ha EU och framförallt inte Nato som nära granne. Den ukrainska regimens planer på att gå med i EU och närma sig Nato var vad som utlöste den väpnade konflikten.

Putin är den ende som kan få rebellerna att gräva ner stridsyxan.

Malaysia Airlines har inte haft ett lätt år. Först det spårlöst försvunna MH370 och nu det nedskjutna MH17. I går försvarade bolaget det faktum att man flugit över ett krigsområde med att "ingen varnat oss". Kanske borde flygbolagen lära sig att följa vanliga nyhetssändningar och tänka själva. Nu bidrog bolaget till 298 människors död på grund av fyrkantigt vinsttänkande.

Publisert: