Ökade solchanser i veckan

Publicerad:
Uppdaterad:

Att juli är en av årets regnigaste månader fick södra Sverige bekräftat i helgen. För att hitta solen rekommenderar SMHI att åka norrut, eller vänta till senare i veckan.

Den gånga helgen blev blöt på flera håll i Sverige, men i veckan väntas torrare väder. Mest regn i helgen fick Markaryd där det uppmättes 85,7 millimeter regn under de två dagarna. I tillflödena till Helge å i Skåne rapporterades höga flöden på måndagen och i Blekinge fick räddningstjänsten åka ut till flera översvämmade källare.

– Ibland går det inte att få stopp eftersom det rinner in över tröskeln, men det blev inga större skador, säger Magnus Kärvhag, vakthavande räddningschef i beredskap i västra Blekinge.

Flera stationer i södra Götaland uppmätte regnmängder på runt 70 millimeter över helgen. Trots stora regnmängder har marken kunnat svälja det mesta, enligt SMHI:s hydrologer. I början av veckan väntas regnandet hålla i sig i form av skurar över större delar av landet, men det kommer att vända.

– På tisdag och onsdag kommer ett högtryck söderifrån som sakta stabiliserar vädret och ökar solchanserna och det blir temperaturer på mellan 20 och 25 grader i större delarna av landet, säger Sandra Andersson, meteorolog på SMHI.

TT

Publicerad: