Människor flyr för sina liv

avJoachim Kerpner, Julia Wågenberg

NYHETER

Göran tvingades fly med barnen i en eka

1 av 2

NORBERG. Branden har slukat 191 kvadratkilometer mark och är den största i modern tid.

I eldens väg har människor flytt för sina liv.

– Det är som att vara i flera bastubad samtidigt, säger brandmannen Philip Ohlsson.

Brandmännen Johan Koivisto, 29, och Philip Ohlsson, 29, har just lämnat brandfronten.

De har jobbat ett dygn i sträck och ska nu få några timmars vila:

– Det är som att vara i flera bastubad samtidigt, säger Philip.

De båda brandmännen från räddningstjänsten i Norberg ser förvånansvärt pigga ut, med tanke på att de har jobbat i skogsbrandsområdet i ett dygn:

– Vi har evakuerat folk i nordöstra delen av brandområdet. Det handlar om att rädda liv. Vi var chanslösa inför själva branden, det brann i trädtopparna 15 meter upp, säger Johan Koivisto.

”Elden alldeles inpå knuten”

Efter att brandmännen hade evakuerat folk i bland annat Ängelsberg och Ön skickades de till en flygbrand vid sjön och samhället Snyten, ett 15 hektar stort område dit elden hade hoppat från huvudbranden och en isolerad brand rasade.

Strax norr om Ängelsberg har familjen Gustafsson sin släktstuga. I går Göran Gustafsson där med sin fru Eva, sönerna Erik, 12, Rickard, 9, och deras nioåriga kusin Kevin, skriver TT.

Under eftermiddagen tog Eva och äldste sonen bilen för att åka hem, några hundra meter från stugan upptäckte de att branden som skulle vara ”längre bort i Sala kommun” tagit sig alldeles inpå knuten.

– ”Hur kan någon vara så dum att de eldar i skogen nu”, tänkte jag en sekund innan jag fattade att det var branden som var här, säger Eva till TT.

Dramatisk flykt

Hon ringde då och varnade Göran och barnen som var kvar i stugan. De slängde sig i bilen.

Men flykten tog tvärstopp.

Bara 400 meter från stugan hade ett brinnande träd lagt sig över vägen.

– Barnen gapade, skrek och var jätterädda, säger Göran till TT.

Han tvingades backa tillbaka till stugan där det då brann bara 20 meter från huset. Han springer då i panik mot familjens eka och när de sköt ut den i vattnet upptäcker de ett äldre grannpar som hade problem med sin båt.

– Jag såg hur han kämpade med sina åror i panik, så vi åkte dit och hjälpte till. Vi hann knappt åka i väg från stranden innan stugan var övertänd, säger Göran till TT.

"Kunnat råka riktigt illa ut"

Och de lyckades fly genom den tjocka röken och ta sig i säkerhet, chockade men vid liv.

– Min man och mina barn hade kunnat råka riktigt illa ut om jag åkt någon minut senare, säger Eva till TT.

Under tisdagseftermiddagen kom också positiva besked ifrån räddningstjänsten.

Nu har de tack vare ett väderomslag lyckats släcka delar av branden i stället för att bara försöka mota tillbaka den.

Och strax efter klockan 17 rapporterade Roger Seijsing, insatschef vid Räddningstjänsten i Norberg att staden inte kommer att utrymmas under kvällen.

– Norberg är jättelugnt för närvarande. Elden rör sig inte hitåt just nu och vi har fått stopp på branden vid sjön Snyten, säger Seijsing.

Fredrik Reinfeldt: Vi har ställts inför en prövning

Statsminister Fredrik Reinfeldt uttalar sig nu om händelserna i Västmanland.

– Vi har ställts inför en prövning. Det är den största skogsbrand vi haft i Sverige i modern tid. Det har lett till att en människa förlorat livet och att djur har fått sätta sitt liv till. Vi blir små inför naturen krafter och påminns om detta, säger han.

Insatsen har fått kritik för att ha kommit igång i ett sent skede.

– Man måste förstå de människor som naturligtvis känner att de varit hotade till livet eller som tvingas man överge sitt hem, och tycker att man inte fått tillräckligt med information. Jag har sett flera som vittnat om det. Då förstår jag att man är kritisk. Men det är betydande resurser som finns på plats och en professionell räddningsledning, säger Fredrik Reinfeldt och tillägger:

– Jag imponeras av de frivilliga och professionella insatser som många människor nu gör.

42-åringen livshotande skadad

Den 42-åriga mannen som skadades allvarligt i en olycka på måndagen har livshotande skador. Det uppger Universitetsjukhuset i Linköping, där mannen vårdas på intensivavdelningen efter att ha opererats akut för svåra brännskador.