Nyheter

Norsk flygmiljardär skatteflyr till Sverige

Av: 

Niklas Eriksson

NYHETER

I protest mot Norges bolagsskatt och populistiska politik flyttar mångmiljardären Per G Braathen hela sin koncern med bland annat Malmö Aviation utomlands.

Till Sverige.

– Visst, man kan välja att flytta till något skatteparadis men för mig var det inte intressant, säger han till Dagens Industri.

Per G Braathen är barnbarn till skeppsredaren Ludvig G Braathen som från 1926 lagt grunden till familjeföretaget som i över 75 år verkat i Norge, främst inom resebranschen. Nu är det barnbarnet som styr skutan och han flyttar nu över all verksamhet i koncernen till Sverige, skriver norska Dagens Næringsliv.

– Det handlar inte om att jag inte gillar Norge, men vi har valt ett mer förutsägbart styre, säger han till tidningen.

I Dagens Industri förklarar mångmiljardären som driver investmentbolaget Braganza som omsätter över 10 miljarder kronor att han är missnöjd med hur Norge styrs och skattesystemet.

Braathens säger att bolagsskatten är för hög och att förmögenhetsskatten, som Sverige avskaffade 2007, slår fel och hindrar norska företag från att utvecklas.

– Sverige är ett betydligt bättre land att driva bolag i. I Norge förs en väldigt populistisk politik som skadar företagen allvarligt, säger han till DI.

Koncernen äger bland annat Malmö Aviation och Sverigeflyg.

ANNONS

De nya Muminmuggarna ABC finns nu att förhandsboka hos Nordic Nest!

Extern länk från Nordic Nest

Köp här!

Publisert: