Grekland hotar ta tyska tillgångar

1 av 2 | Foto: Finansminister Yanis Varoufakis med Greklands premiärminister Alexis Tsipras.
NYHETER

Grekerna har inte glömt tyskarnas krigsbrott under andra världskriget.

Nu hotar den grekiska regeringen med att beslagta tyska tillgångar i landet.

Tyskland har satt enorm press på Grekland när det gäller nedskärningar i utbyte mot ekonomiskt stöd från EU. Grekerna har svarat med vilda protester. Nu har krisbråket fått en ny vändning med gamla sår som rivs upp.

Enligt grekerna är tyskarna skyldiga att betala ersättning för de skador som orsakades under den tyska ockupationen. Men tyskarna tycker att de redan betalat tillbaka.

Greklands justitieminister Nikos Paraskevopoulos var på onsdagen beredd att beordra att tyska tillgångar tas i beslag. Bakgrunden är ett beslut i Greklands högsta domstol från år 2000. Anhöriga till de 218 människor som massakrerades av tyska trupper i byn Distomo 1944 hade rätt till ersättning. Men inget har hänt.

– Lagen säger att för att genomföra Högsta domstolens dom måste justitieministern ge sitt tillstånd. Jag anser att tillstånd borde ges och jag är redo att göra det, sa justitieministern till grekiska Antenna TV.

Ska söka skadestånd

Tredje riket tvingade under världskriget till sig ett lån av Greklands centralbank och tyska ockupationsstyrkor stal arkeologiska föremål.

Premiärminister Alexis Tsipras regering planerar att ansöka om krigsskadestånd. En motion om att väcka liv i en kommission som ska granska skadeståndsanspråken röstade parlamentet igenom i tisdags.

Han antyder också en koppling till de pågående förhandlingarna mellan Grekland och landets långivare, den så kallade trojkan (EU-kommissionen, internationella valutafonden IMF och Europeiska centralbanken ECB) om hur krisen i statsfinanserna ska lösas.

Tyskland nekar

Men den tyska regeringen skakar på huvudet åt Greklands krav.

– Det är vår bestämda uppfattning att frågor om ersättning och kompensation har lösts, lagligt och politiskt, sa Steffen Seibert, talesman för Tysklands förbundskansler Angela Merkel, i ett uttalande på onsdagen.

– Vi borde koncentrera oss på aktuella frågor och, förhoppningsvis, vad som kommer att bli en bra framtid, sa han.

ARTIKELN HANDLAR OM