Han pekas ut som brobyggaren mellan Sverige och Saudiarabien

Uppdaterad 2015-03-20 | Publicerad 2015-03-19

Den diplomatiska krisen mellan Sverige och Saudiarabien blir allt djupare.

Just nu pågår ett intensivt förhandlingsarbete där den svenska regeringen använder alla medel som finns för att försöka återuppbygga relationerna.

En tänkbar brobyggare mellan länderna är, erfar Aftonbladet, den saudisk-etiopiske miljardären Mohammed Al-Amoudi, som bland annat äger oljebolaget Preem.

Relationen mellan Sverige och Saudiarabien blir allt sämre. Under den senaste veckan har både saudierna och Förenade Arabemiraten kallat hem sina ambassadörer från Stockholm. Båda ländernas utrikesdepartement har markerat hårt mot utrikesminister Margot Wallströms uttalanden om bristen på mänskliga rättigeter i Saudiarabien.

Det hela har skett ungefär samtidigt som den svenska regeringen valt att säga upp det militära samarbetsavtalet länderna emellan.

På torsdagen kom nästa åtgärd från saudierna då det stod klart att man inte längre tänker utfärda nya resevisum för svenska affärsresenärer. Flera stora svenska företag är verksamma i Saudiarabien, bland annat Ericsson, Saab, ABB, Ikea och Volvo.

Fått tung kritik från flera håll

Dessutom fick Wallström i går tung kritik från Organisation of Islamic Cooperation för sina tidigare uttalanden.

"I sitt yttrande förödmjukade Wallström Saudiarabien och dess sociala normer, juridiska system och politiska institutioner", står det i ett uttalande från organisationen.

På torsdagskvällen är ett antal svenska näringslivstoppar inbjudna till ett möte på Näringsdepartementet för att träffa Wallström och näringsminister Mikael Damberg (S).

– Fler av dem har uttryckt oro för vad det här beslutet att inte förlänga det militära samarbetsavtalet. Vi har gemensamma intressen i att stå upp för öppenhet och handel. Men Sverige som nation kommer alltid stå upp för både demokrati och mänskliga rättigheter i relation till andra stater, säger Damberg.

Näringsministern betonar att de cirka 400 svenskarna som arbetar i Saudiarabien inte kommer att påverkas.

– Men det är klart att det kan ställa till det för företag som vill ha nya arbetsvisum.

Källor som Aftonbladet talat med menar att den enda lösningen på den fördjupade krisen är att låta tiden läka sår och att använda de upparbetade kontakter som finns, både politiska och diplomatiska. Men samtidigt lyfts även personer inom näringslivet som har goda kontakter i båda länderna fram.

– Det här är en mycket allvarligt situation. Nu måste man göra allt som går för att kyla ner situationen, säger en källa.

Pekas ut som brobryggare

En person som nämns som en brobyggare är den saudisk-etiopiske miljardären och affärsmannen Mohammed Al-Amoudi, som bland annat äger oljebolaget Preem. Av amerikanska Forbes har han utsetts till världens 116:e rikaste person.

Al-Amoudi är känd vän av Sverige och har sedan många år tillbaka stora affärsintressen här. 2007 tilldelades han Kommendörstecknet av Kungliga Nordstjärneorden. Utmärkelsen delades ut av kung Carl XVI Gustaf och ges bland annat till utländska medborgare som "gjort personliga insatser för Sverige eller för svenska intressen".

– I en sådan här situation måste man använda alla upparbetade kanaler som finns. Han sägs stå nära den saudiska kungafamiljen, säger en källa.

Mohammed Al-Amoudi är mycket mediaskygg och ger i princip aldrig intervjuer. När Aftonbladet ringer presstjänsten för Preem i Sverige slår pressansvariga Tove Grönkvist genast fast att hon inte har några kontaktvägar till Al-Amoudi.

– Det är fler som har ringt, men vi förmedlar inga kontakter mellan honom och journalister. Det är så han vill ha det.

Enligt Margot Wallströms pressekreterare Erik Boman pågår nu ett intensivt diplomatiskt arbete från UD:s håll.

En som nämns som en tänkbar brobyggare mellan länderna är näringslivsmiljardären Mohammed Al-Amoudi?

– Mmm, vi har sagt att vi inte går in på några detaljer om vilka kontakter som tas, men vi pratar med regionerna både från Stockholm och från våra ambassader, säger Boman.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln