Expert: "Wallström kritiserade islam"

NYHETER

Utrikesminister Margot Wallström är orolig för att hennes kritik av Saudiarabien ska uppfattas som islamfientlig och leda till muslimska protester.

– Det här handlar inte om en attack mot islam, säger hon, men får mothugg av expert.

Wallström framhöll såväl i riksdagen som på en efterföljande pressträff att uppgifterna som nu börjar spridas i arabvärlden att hon kritiserat islam är helt felaktiga.

– Det skulle, tror jag, leda till väldigt olyckliga konsekvenser, så det måste vi förstås förhindra, säger hon om risken för att den uppfattningen sprids.

– På senare tid har vi sett att påståendena har börjat få fötter och börjat spridas och det är viktigt att vi markerar. Vi talar om demokrati och mänskliga rättigheter. Det här handlar inte om en attack mot islam, säger hon.

Men Wallström har fel, enligt Thord Janson vid institutet för globala studier vid Göteborgs universitet.

Guds lag

– När hon talade om "medeltida straff" kritiserade hon sharialagarna, det vill säga de lagar som Saudiarabiens rättsystem vilar på. Sharialagarna och de här straffen man utmäter står stipulerade i koranen och är guds lag. Så när Wallström kritiserar straffen blir det en kritik mot islam, även om det inte var hennes åsikt, säger han till TT.

Att göra åtskillnad mellan straffen, det vill säga lagarna, och koranen går inte, enligt Thord Janson.

Vilka de "olyckliga konsekvenserna" skulle kunna bli, vill Wallström inte spekulera i.

– Vi ska inte skruva upp tonläget nu. Vi behöver reda upp det problem vi har just nu med Saudiarabien. Vi vill behålla handel och bilaterala kontakter, det är signalen nu, säger Wallström.

Undvek kritik

Thord Janson tror inte att vi kommer att få se folkliga protester, som efter Mohammedkarikatyrerna.

– Men det hänger mycket på hur medierna i de här länderna agerar, säger han.

I en interpellationsdebatt i riksdagen på fredagen om det nu uppsagda militära samarbetsavtalet med Saudiarabien undvek Wallström kritik mot Saudiarabien och undvek att använda ordet diktatur. I stället tog hon upp landets internationella betydelse. Och hon underströk att avsikten aldrig varit att förödmjuka Saudiarabien.

Folkpartiets Allan Widman konstaterade att utrikesministern i debatten hade en mer "lågmäld ton" gentemot Saudiarabien än tidigare. Han varnade dock för att inte ge efter för mycket på grund av att det "blåst snålt" de senaste dagarna.

– Jag vill varna regeringen för att det kan bli ännu värre om man, när beslutet väl är fattat, inte står still vid det, säger Widman.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM