Dödsskjutning vid judiskt museum

Stockholm/Bryssel. Fyra personer sköts i en skottlossning i Belgiens huvudstad Bryssel.

Skjutningen inträffade vid det judiska museet.

Belgiens inrikesminister säger att allt pekar på att det rör sig om en antisemitisk attack.

Skottlossningen inträffade i området Sablon, vid det judiska museet, vid 15.50 på lördagen. Fyra personer har skjutits till döds och en har skadats allvarligt, skriver La Libre.

Två av de döda var ett par från Israel som var på semester i Belgien, de andra två jobbade på museet, enligt israeliska Haaretz. En av dem avled och den andre skadades allvarligt.

Skytten, som bar en ryggsäck, ska ha anlänt till museet i en Audi, klivit ut och öppnat eld. Sedan ska personen ha hoppat in i bilen och kört i väg, rapporterar La Libre.

Enligt tidningen är dödsoffren två kvinnor och en man. En person ska ha gripits och tagits in till förhör, uppger en källa för tidningen.

Såg två kroppar innanför dörren

Belgiens public service-bolag RTBF, rapporterar att skottlossningen ägde rum både innanför och utanför museet. Ett vittne, Alain Sobotic, berättar för nyhetsbyrån AFP att han sett två kroppar, en ung kvinna och en man, precis innanför dörrarna till museet.

– Den unga kvinnans huvud var täckt med blod. Hon höll i en broschyr och såg ut som en turist, säger han enligt BBC.

Flera människor befann sig på platsen och vårdas svårt chockade.

Minister: Allt pekar mot en antisemitisk attack

Bryssels borgmästare Yvan Mayeur kallar dådet för en trolig terroristattack. Han säger vidare att det troligtvis inte var en slump att det inträffade vid det judiska museet.

– Det är extremt allvarligt, säger han enligt BBC.

Belgiens inrikesminister Joëlle Milquet säger att allt pekar mot att det rör sig om en antisemitisk attack, rapporterar La Libre.

Under helgen anordnas en jazzfestival i Sablon. Vid attentatet var det fullt av besökare och boende ute på gatorna i området. 

– Jag bor i kvarteret men har aldrig varit på museet. Det blir mer och mer spänt här i Bryssel mellan olika grupper. Jag känner varmt för judarna som har lidit så mycket., säger Monique Lezsak.

Utrikesminister blev vittne

Carl Bildt skriver i ett uttalande på Twitter: "Förfärligt angrepp på det judiska museet i Bryssel. En kränkning av de värderingar som vårt moderna Europa representerar.

EU-minister Birgitta Ohlsson skriver: "Jag är chockad över den antisemitiska attacken vid det judiska museet i Bryssel, bara en dag innan valet till Europaparlamentet."

Belgiens utrikesminister och vice premiärminister Didier Reynders har twittrat om att han befann sig i närheten i samband med händelsen.

"Jag är chockad över morden","Mina tankar går till offrens familjer" skriver han på Twitter.

– Jag hörde skotten, sprang och såg kroppar på marken, säger Reynders till La Libre.

Belgiens premiärminister Elio Di Rupo har också uttryckt att han är chockad över dådet.

Publisert: