Busch Thor kandiderar som KD-ledare

Av: Josefin Westin, Sofia Roström Andersson

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 3

Ebba Busch Thor utmanar Acko Ankarberg Johansson om partiledarposten för Kristdemokraterna.

Hon anser att hon är rätt person att driva partiet vidare:

–  Jag sitter just nu i budgetförhandlingar i Sveriges fjärde största stad. Den erfarenheten utav handfast politiska arbete just nu kommer vara en stor fördel.

I lördags rådde det stor förvirring då det i ett pressmeddelande förkunnades att Ebba Busch Thor, 28, som nominerats av partiets lokalavdelning i Uppsala, tackat ja – och uppgiften senare dementerades.

”Jag har inte gett nytt besked i partiledarfrågan. Jag återkommer vid beslut. Flera avdelningar har dock nominerat. Inte samma sak", skrev 28-åringen, som i dag är kommunalråd i Uppsala kommun, på Twitter.

Meddelade valberedning i går

Sedan dess har Busch Thor fått frågan varje dag. Till Ekot i Sveriges Radio meddelar hon i dag att hon har bestämt sig.

– Jag har behövt en tid för att överväga det här beslutet noggrant och kom fram till det för en liten tid sedan men kände att det var rätt dag att gå ut med mitt besked. Jag känner att jag har den energi som behövs för att leda partiet framåt. Det var avgörande. Jag meddelade valberedningen igår, säger hon till Aftonbladet.

Enligt henne är hon rätt person att fullfölja det förnyelsearbete som Göran Hägglund påbörjat.

– Där vi fortsatt står upp för en familjepolitik som värnar familjens rätt att lägga sin livspolitik, där vi möter till exempelvis integrationsutmaningen, både med solidaritet med behövande, som flyr undan krig och och förtryck, men där vi också ligger stort fokus vid att riva hinder för att människor ska kunna stå på egna ben och klara sin egen försörjning.

”Glada över att vi väntar barn”

På sin webbsajt skriver Busch Thor att hon just nu arbetar ”hårt för ett tuffare och tydligare Kristdemokraterna”.

– Den stora grunden för mitt politiska engagemang har mycket sin utgångspunkt i den situation som min mormor upplevde i äldreomsorgen när hon fortfarande fanns i livet. Att hon fråntogs rätten och möjligheten att kunna bestämma och påverka sitt eget liv. Det driver mig politiskt och har drivit mig till att just arbeta med äldreomsorgsfrågor men det är också ett perspektiv som jag lyfter mycket när jag pratar jämställdhet och familjepolitik och vill fortsätta driva framöver.

Busch Thor är gravid och ska föda sitt och maken Niklas Thors barn i slutet av maj – endast en månad efter Kristdemokraternas extra partikongress, riksting, där partiledaren ska väljas.

Paret ser dock inte det som ett problem.

– Både jag och min man är väldigt glada över att vi väntar barn och ser vårt barn som en möjlighet och en glädje och inte som ett hinder. Är det i något parti som man borde kunna kombinera både föräldraskap och partiledarskap så är det väl i Kristdemokraterna, Sveriges familjeparti, säger Ebba Busch Thor.

Utmanar Ankarberg Johansson

Hur hon praktiskt ska kunna kombinera detta med att vara nytillträdd partiledare säger hon:

– Det innebär att just på förlossningsdagen och dagarna kring det så kommer jag att vara lite svårtillgänglig men just praktiska detaljer runt det kommer vi att ha anledning att återkomma till. Men det viktiga är just att vi inte ser ett problem med att kombinera föräldraskap och partiledarskap i Kristdemokraterna och jag tror att vi kommer hitta en bra lösning.

Sedan tidigare har partisekreteraren Acko Ankarberg Johansson meddelat valberedningen att hon ställer upp som kandidat. Lars Adaktusson, som funnits med i spekulationerna, har däremot meddelat att han inte ställer upp.

Därmed står kampen mellan Ankarberg Johansson och Busch Thor.

Har endast en stark utmanare

Enligt Ekot finns det inga andra kandidater som tros kunna samla tillräckligt stort stöd inom partiet. Den senare av dem har hittills nominerats av flest partidistrikt.

– Vi är olika personer med olika bakgrund. Jag sitter just nu i budgetförhandlingar i Sveriges fjärde största stad. Den erfarenheten utav handfast politiska arbete just nu kommer vara en stor fördel om jag får förtroendet att bli partiledare kombinerat med att jag är en tydlig debattör som tycker om att ta debatter. Det är det som behövs för att väljarna ska kunna veta var vi står någonstans, säger Busch Thor om kandidaternas skillnader och fortsätter:

– Jag är väldigt glad över de stora antalet människor som har hört av sig från olika delar utav landet och en del har också bestämt sig för att nominera. Jag upplever ett väldigt brett och starkt stöd i partiet. Nu ska alla medlemmar få lov att säga sitt och så får vi se vad som händer.

Enligt en mätning från Aftonbladet/Sverige Tycker i veckan är Busch Thor den populäraste kandidate. 29 procent vill att hon tar över som partiledare. Acko Ankarberg var delad trea på listan med elva procent.

Under fredagen meddelade KD-distriktet Sollentuna att de nominerar Jakob Forssmed som ny partiledare.

Publicerad: