Pensionärerna i uppror – mot SD

Nu reser sig 850 000 pensionärer – mot Sverigedemokraterna.

Fyra av landets största äldreorganisationer ifrågasätter i skarpa ordalag hur partiet kan överväga att fälla regeringens budget.

– Det är obegripligt att de funderar på att rösta emot det förslag som innehåller positiva grejer för äldre, säger Curt Persson, ordförande i PRO.

I nästa vecka kan Sverigedemokraterna, som är vågmästare i riksdagen, fälla regeringens och Vänsterpartiets budget genom att i stället stödja Alliansens motförslag. En stor del av partiets sympatisörer, sju av tio tillfrågade i Aftonbladet/Sverige Tycker, vill att man ska göra det. Hur SD kommer att agera vid omröstningen ska presenteras efter riksdagsgruppsmötet på tisdag eftermiddag.

Men nu får Mattias Karlsson, som anför partiet under Jimmie Åkessons frånvaro, en skarp uppmaning från landets äldre.

Företräder nära en miljon äldre

Fyra organisationer som tillsammans organiserar 850 000 medlemmar har gått samman i ett skarpt formulerat öppet brev. Undertecknare är förutom Curt Persson, PRO, också Christina Rogestam, SPF, Sveriges Pensionärsförbund, Monica Bäckman, SKPF, Svenska KommunalPensionärernas Förbund och Jöran Rubensson, SPRF, Sveriges Pensionärers Riksförbund.

"I valrörelsen sade sig Sverigedemokraterna vilja ta bort skillnaden i beskattning mellan löntagare och pensionärer – ett första steg finns med i regeringens budgetförslag. Detta kommer inte att genomföras om Sverigedemokraterna fäller regeringen" skriver man bland annat.

Går emot äldre de sa sig måna om

Curt Persson menar att SD nu måste tänka efter – mot bakgrund av vad man lovade i valrörelsen.

– Om de fäller regeringen går de emot det äldrekollektiv de sa sig måna om, både när det gäller omsorg och inte minst utjämning utav skatteklyftan. I det budgetförslag som nu ligger från de rödgröna så finns det dels en hygglig satsning på äldreomsorgen och också klart utsagt att skatteklyftan ska bort. Därför tycker vi att det är märkligt att SD pratar om att man skulle rösta emot det förslag som innehåller för äldre positiva grejer, säger han.

– Det är obegripligt och skulle vara en helomvändning där man lurar pensionärerna.

Pensionärsorganisationerna

PRO, SKPF och SPRF har studerat de båda budgetförslagen, regeringens och Alliansens, ur ett äldreperspektiv och gemensamt landat i synen att S/MP och V-förslaget är bäst för dem.

– Det finns ingenting om skatten och det är en betydligt mindre satsning på äldreomsorgen i Alliansens budgetmotion, säger Persson.

Christina Rogestam från Sveriges Pensionärsförbund delar bilden av att den rödgröna budgeten är att föredra – men endast när det kommer till den sänkta pensionärsskatten.

– En sådan satsning finns inte i Alliansbudgeten. Och den frågan har varit mycket viktig för våra medlemmar, säger hon.

– SPF menar att det finns flera förslag i den rödgröna budgeten som är negativa för pensionärer. Till exempel höjd löneskatt för äldre och avskaffat vårdval.

SPF-basen menar att det vore konstigt av SD att fälla den budget som innehåller en skattesänkning för pensionärerna då partiet i valrörelsen gick ut och lovade att hela pensionärsskatten skulle bort under mandatperioden.

"Sviker vallöfte"

I det öppna brevet riktar sig pensionärsorganisationerna direkt till Mattias Karlsson, som anför SD under partiledaren Jimmie Åkessons sjukskrivning:

"I valrörelsen sa ni er måna om Sveriges pensionärer, är ni nu beredda att fälla regeringen och därmed svika ert vallöfte om pensionärsskatten?" skriver man.

Sverigedemokraterna har i valrörelsen haft ett stort fokus på äldrefrågor. Vilket verkar ha burit frukt då analyser efteråt visat att det är bland pensionärer som SD:s ökning varit störst. I valet 2014 var 1,9 miljoner väljare över 65 år.

Publisert: