Nyheter

Polisen: "Det var våldsamt upplopp"

Av: 

Christoffer Malm

NYHETER

Händelserna vid Limhamns torg rubriceras som våldsamt upplopp av polisen.

– Vi gjorde en omförflyttning. Det var en person som blev omkullriden, säger Eva-Gun Westford vid Skånepolisen.

I ett pressmeddelande skriver polisen att upploppet startade klockan 13.40 i samband med att Svenskarnas parti anlände till den plats där de skulle genomföra sin manifestation.

För att skingra motdemonstranterna använde de sig av poliser till häst, som sattes in vid två tillfällen. Under det andra tillfället kastas gatstenar och ammoniak mot polisen, skriver de i ett uttalande.

I pressmeddelandet skriver polisen: ”polisryttarna och våra hästar får också motta sparkar och slag. I samband med detta blir ett antal personer påridna, varav en person blivit allvarligt skadad. I nuläget vet vi inte hur allvarligt.”

– Jag kan inte säga i detalj vad som hände. Vi fick göra en framryckning på Linnégatan in mot stan. Poliserna som arbetar där inne har sina fasta positioner och de behövde förstärkning så vi gjorde en omförflyttning. Det var en person som blev omkullriden. Jag vet inte skadeläget, säger Ewa-Gun Westford.

Ingen sjukvårdspersonal angripen

I Skånepolisens pressmeddelande skriver de att sjukvårdspersonal blev "angripna av våldsverkare". Det är inget som man känner till på Region Skånes pressjour.

– Den enda uppgift jag fått är att det var stökigt och svårt för ambulansen att ta sig fram. Informationen kommer från de som pratar med ambulanspersonalen, säger Louise Ercolino vid Region Skånes pressjour.

Påkörd av polisbil

I en annan situation blev en man överkörd av en polisbil.

– Vi hade en incident på Linnégatan utanför Limhamns torg. I den här tumultartade situationen var vi tvungna att köra in våra fordon. En person skadades på sitt ena ben och är omhändertagen av sjukvården, säger Ewa-Gun Westford, pressinformatör vid Skånepolisen till Aftonbladet.

Hon berättar att polisen dokumenterar händelsen och att den kommer att utredas.

På sociala medier sprids bilder på personer som ridits omkull av polishästar.

– Jag har sett de bilderna och när det händer ser det oerhört illa ut. Är det som nu massor med bengaler, smällare och stora folkmassor måste vi agera kraftfullt och då kan det få det här resultatet men det ska också utredas, säger Ewa-Gun Westford till TT.

Sjukhuset spärrades av

Polisen spärrade av akutmottagningen på sjukhuset Malmö efter oroligheterna i Limhamn, enligt dn.se.

Fem personer skadades och fördes till sjukhus med ambulans. Ytterligare fem personer tog sig dit för egen maskin. En man i 20-årsåldern vårdas fortfarande på akutavdelning.

Sex personer greps, misstänkta för brott mot maskeringslagen och misshandel.

Publisert: