Jan Björklund: Kommunpolitiker är amatörer

Av: Olof Svensson, Josefin Westin

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 3 | Foto: LASSE ALLARD
Från SVT:s Utfrågningen.

Jan Björklund går till hård attack - mot politikerna i landets kommuner.

Enligt FP-ledaren är de amatörer som inte kan sköta skolan.

– Hade jag misslyckats så kapitalt med mitt uppdrag som skolminister hade jag kanske också skyllt ifrån mig, säger Anna Johansson (S), biträdande kommunalråd i Göteborg.

Jan Björklund (FP) pressades om de sjunkande resultaten i skolan i SVT:s partiledarutfrågning i går. Folkpartiet lovar att Sverige ska ligga på topp tio i Pisa-undersökningen om tio år. För att komma dit vill han satsa på ordning och betyg i skolan, högre lärarlöner och ett återförstatligande av skolan.

"Lämnats till amatörer"

Det dåliga resultatet i svensk skola skyller han på sina kollegor ute i landet - kommunpolitikerna.

– Jag tror att många ser problemen med den kommunala skolan. Skolan har lämnats över till amatörer. Kommunalpolitiker är inte proffs på det här. Det fungerar inte, säger han.

Efter programmet utvecklade han resonemanget.

– I kommunernas yttersta skolledningar sitter det personer som inte alls har sin bakgrund i skolväsendet och de utövar ett operativt ledarskap över den svenska skolan och det tycker jag är olyckligt säger utbildningsminister, som medger att han är ytterst ansvarig.

Amatörer på de flesta områden

Stockholms stads skolborgarråd, partikollegan Lotta Edholm, fanns i studion under utfrågningen.

– Det ligger väldigt mycket i det. Kommunpolitiker är amatörer på de flesta områden. Men det är alldeles uppenbart att i skolans område är det extremt olika förhållanden för skolan. Det beror på att vi inte alltid är kompetenta att styra skolan, sa hon till Aftonbladet efter sändningen.

Är du själv amatör?

– Ja det är jag i viss mån eftersom jag inte har en lärarbakgrund. Men jag är i den positionen att jag gör det på heltid och har heltidsersättning, medan jag vet att det är många i kommuner som nog sysslar med skolan på tio procent. Det är klart att det är en del av de problem som vi faktiskt har i skolan, säger hon.

S: Skyller ifrån sig

Och Björklund hymlar inte om hennes amatörskap.

– Det var jag också när jag var skolborgarråd i Stockholm. Man är amatör och det är i grunden en felaktig ledarstruktur. Alla som sköter de här uppdragen gör det så klart efter bästa förmåga.

Anna Johansson (S), biträdande kommunalråd i Göteborg med skolan som arbetsområde, anser att Björklund skyller ifrån sig.

– Hade jag misslyckats så kapitalt med mitt uppdrag som skolminister hade jag kanske också skyllt ifrån mig. Eller hade jag tänkt att jag behöver göra något annat än det jag hittills gjort, säger hon.

Vad är det största problemet?

– Björklund har ofta stått för en populistisk skolpolitik. Han skjuter från höften, talar om kepsförbud, ordningsbetyg och så vidare. Vad jag vet finns det ingen forskning som stödjer att repressivitet ökar lärandet.

Publicerad: