Flydde från IS – födde femlingar

Foto: UNHCR
Tamam födde femlingar efter flykten från IS.
NYHETER

Hon tvingades fly IS och våldet i norra Irak höggravid – med femlingar i magen.

Nu har Tamam, 27, fött sina och makens barn.

– Tack och lov mår både mamman och barnen bra, säger en läkare vid sjukhuset till UNHCR.

Tillsammans med tiotusentals andra yazidier tvingades Tamam, 27, fly våldet i norra Irak efter Islamiska Statens, IS, framfart.

Samtidigt var hon höggravid – med femlingar.

Tamam, som är syrisk medborgare, lyckades ta sig till Syrien.

Gick i två dagar

– Vi var tvungna att gå i två dagar innan vi nådde gränsen, säger hon till FN:s flyktingorgan UNHCR och berättar att hon och hennes make flydde tillsammans med sju andra familjer och att de gemensamt hade en flaska vatten att dela på.

Men trots allt hon gått igenom tycks barnen ha klarat sig bra.

Förra torsdagen föddes femlingarna på sjukhuset i staden al-Qamishli i nordöstra Syrien.

– Hon födde barnen i sjunde månaden, men tack och lov mår både mamman och barnen bra, säger en läkare vid sjukhuset till UNHCR.

Får hjälp

Tamam flyttade till Irak efter att ha gift sig med en irakisk man. För närvarande bor paret i hennes föräldrars hus nära al-Qamishli. Den nyblivna mamman oroar sig över hur de ska kunna ta hand om sina barn.

– Vi har inte råd med blöjor och mjölk till fem barn på grund av vår situation, säger Tamam till UNCHCR och berättar att hennes make liksom hennes syskon är arbetslösa.

UNHCR, som samordnar FN:s arbete för yazidiska flyktingar i Syrien, har nu försett paret med bland annat blöjor och lite pengar i bidrag.