Flera män greps efter födelsedagsdans

avIda Persson

Saudiarabiens sedlighetspolis har arresterat flera män efter att de utfört "opassande dans" på ett födelsedagskalas, uppger saudiska medier.

Ärendet har skickats vidare till landets åklagarmyndighet.

Myndigheterna uppmanar nu föräldrar att kontrollera sina barn, då liknande beteenden kan leda till "omoraliskt beteende och till och med homosexualitet".

Nyhetssajten Ayn al-Youm skrev på lördagen hur den saudiska sedlighetspolisen - som formellt heter Kommissionen för främjandet av dygd och motverkandet av laster - utförde en räd i en privat bostad i staden Buraydah i centrala Saudiarabien.

På platsen greps flera män, misstänkta för att ha gjort sig skyldiga till "högljutt musikspelande och opassande dans", skriver AP.

"Skamliga rörelser"

Buraydah ligger i den konservativa Al Qasim-provinsen, som är känd för sin strikta tolkning av islam.

En officiell källa uppger för Ayn al-Youm att männen försatte sig i en komprometterande situation till följd av deras dans och "skamliga rörelser". Källan uppger också att polisen hittade en födelsedagstårta i bostaden under räden.

Det är oklart hur många män som arresterades. Officiella källor uppger dock att männens bar icke-traditionella frisyrer och kläder. Myndigheterna uppmanar nu föräldrar att kontrollera sina barn eftersom liknande beteende kan leda till "omoraliskt beteende och till och med homosexualitet."

Kritiseras på Twitter

Gripandet ledde snabbt till en kritikstorm på Twitter. Männen drack inte alkohol och dansade inte med kvinnor, handlingar som betraktas som lagbrott i Saudiarabien, påpekade flera saudiska medborgare. Andra publicerade foton som visar hur flera saudiska kungligheter deltar i en traditionell svärddans. Men dansen är socialt accepterad, påstod regimtrogna.

Den saudiska sedlighetspolisen övervakar efterlevnaden av religiösa traditioner och moralregler. De arbetar bland annat för att se till att landets klädkoder följs. Religiösa ledare i Saudiarabien som utövar den strikta Wahhabismen betraktar västerländsk musik som syndig och födelsedagsfiranden som icke-muslimska.

Öppet homosexuella handlingar betraktas som ett brott enligt landets lagar. Att dansa, spela musik eller visa film offentligt är förbjudet.

ARTIKELN HANDLAR OM