Busch Thor kräver att få med Adaktusson

Foto: Ebba Busch Thor.
NYHETER

Just nu pågår en maktstrid inom Kristdemokraterna.

Partiets blivande partiledare Ebba Busch Thor vill rensa ut flera partitoppar.

Och kräver att Lars Adaktusson tar plats i presidiet, enligt uppgift till Aftonbladet.

Valberedningen meddelade för 1,5 vecka sedan att Ebba Busch Thor föreslås ta över taktpinnen som KD:s ledare efter Göran Hägglund.

I morgon meddelar valberedningen vilka som kan få de övriga posterna i partitoppen. Både presidiet och partistyrelsen har sedan tidigare ställt sina platser inför omval.

Enligt uppgift till Aftonbladet är dock de namnen långt ifrån spikade. Busch Thor uppges nämligen ha ställt hårda krav. Hon kräver att EU-parlamentariken Lars Adaktusson antingen blir första eller andra vice ordförande.

”Annars får det vara”

Enligt Aftonbladets källor har Adaktusson blivit erbjuden en plats i partistyrelsen men tackat nej.

– Han kräver presidiet, annars får det vara, säger en KD-källa.

Adaktussons pressekreterare Martin Källstrand kan varken bekräfta eller dementera uppgifterna:

– Men han har varit tydlig med det hela tiden att han vill sitta i presidiet.

Det gjorde han i samband med att han tackade nej till att kandidera till partiledarposten.

– Det har varit en hel del funderande fram och tillbaka. Jag står till förfogande för uppdrag i parti­styrelsen och presidiet. Men där­emot kommer jag inte att kandidera som partiordförande, sa Lars Adaktusson till Dagens Nyheter.

Busch Thors kravlista slutar dock inte där. Hon uppges även försöka få bort Jakob Forssmed, ekonomisk politisk talesperson, och Emma Henriksson, gruppledare i riksdagen, från sina poster.

– Hon vill helst slippa Forssmed i presidiet och att han byts ut som ekonomisk politisk talesperson, uppger en källa för Aftonbladet.

”Vill slippa Forssmed”

I stället vill den blivande partiledaren ha riksdagsledamoten Aron Modig som talesperson för ekonomin, enligt uppgift till Aftonbladet.

Henriksson var ett av toppnamnen i spekulationerna om Hägglunds efterträdare. Hon tackade dock likt många andra nej till att kandidera. Forsmed var på upploppet ensam utmanare till Busch Thor men valde dock att dra tillbaka sin kandidatur.

Enligt Aftonbladets källor lutar valberedningen mot att föreslå Forssmed till första vice ordförande och Henriksson till andra vice ordförande.

Om det blir verklighet kan Busch Thors falang ställa detta under votering.

– Om de lyckas har ”den kristna högerfalangen” tagit över partiet.

I morgon eftermiddag presenterar valberedningen sitt förslag.