Våldtäkten ombord på Viking Amorella

Polisen misstänker: Så lurades kvinnan före gruppvåldtäkten

Av: 

Victor Stenquist

Richard Aschberg

NYHETER

Den 44-åriga kvinnan tros ha blivit gruppvåldtagen av åtminstone fyra män på Finlandsfärjan Amorella.

Enligt uppgifter till Aftonbladet har hon själv berättat vad som ledde fram till våldtäkten.

I förhör säger hon att hon blev medlurad till en hytt av en av gärningsmännen – sedan anslöt flera och våldtog henne.

Tipsa | Aftonbladet

Under natten till lördag skedde vad som rubriceras som en grov våldtäkt på Viking Lines Amorella.

Redan under helgen greps totalt åtta svenska män misstänkta för delaktighet i gruppvåldtäkten. Fem greps av finsk polis i Åbo, en i Mariehamn och ytterligare två greps av svensk polis i Stockholm.

Fyra av männen har släppts fria, medan övriga fyra fortfarande är anhållna, på sannolika skäl misstänkta för grov våldtäkt, enligt åklagare Elisabeth Brandt.

Hon ska nu begära att ärendet utreds i Sverige då både offret och de misstänkta gärningsmännen bor i Sverige.

– Min målsättning är att de tre som sitter i Finland ska begäras utlämnade till Sverige. Jag kommer att skicka en begäran om en nordisk arresteringsorder, enligt en viss formell procedur, säger Elisabeth Brandt.

Har lämnat version

Det kan dröja några dagar eller upp till en vecka innan männen överlämnas till Sverige.

Aftonbladet kan samtidigt avslöja att den 44-åriga kvinnan har gett sin version av händelsen – och att hon uppger att hon lurades med till hytten där hon våldtogs.

En uppgiftslämnare uppger för Aftonbladet att kvinnan ska ha lurats med till hytten av en av gärningsmannen. Väl i hytten anslöt sedan flera män som tryckte ner henne på rygg och drog av hennes kläder. Sedan våldtogs hon, enligt kvinnans uppgifter.

Vittnen har tidigare uppgett för Aftonbladet att de sett 44-åringen sittandes utanför hytten.

– Kvinnan var helt förstörd, naturligtvis, sa en person som hjälpte offret efteråt.

Vittnet berättade att männen redan tidigare under kvällen utmärkte sig på färjan.

– De var högljudda och slemmiga och försökte ta sig in i vårt tjejgängs hytt. Vi fick en dålig känsla av dem.

En av männen har medgivit att kvinnan utsattes för överfall av något slag, men att han själv inte var medverkande utan upptäckte det när han hörde skrik från hytten där kvinnan och några av de övriga fanns. Hon ska ha ropat efter hjälp, men hindrats från att gå därifrån tills mannen kommit in i hytten. Både han och andra i gänget ska ha riktat ilska mot de som misstänks ha överfallit 44-åringen.

Den 44-åriga kunde till slut fly hytten och togs sedan om hand av fartygets personal och fördes till Åbo universitets sjukhus för undersökning.

Finns filmer

Enligt Aftonbladets uppgiftslämnare finns övervakningsfilmer som kan användas som bevisning i våldtäktsfallet. Källan uppger att polisen grep de två männen vid landstigningen i Stockholm efter att ha tagit del av färjans övervakningsfilmer. En av de båda männen släpptes under söndagskvällen, medan den andra som tidigare nämnts fortfarande är anhållen och väntas begäras häktad under tisdagen.

De tre männen som är anhållna i Finland har redan begärts häktade, enligt finska Hufvudstadsbladet.

Vid Stockholmspolisen har man ännu inte tagit del av filmerna, enligt gruppchefen Lars Andersson. Men Finlandsfärjor har ofta god översyn av korridorer och omgivningar.

– Generellt så jobbar vi ofta med filmer på båtarna. De brukar vara välövervakade så det finns gott om sådant bevismaterial, säger Lars Andersson, gruppchef på Citypolisens sexualbrottsgrupp.

Han uppger att brottet av allt att döma ägt rum på finskt vatten, men precis som åklagaren säger är det normala att svensk polis utreder ärenden med svenska medborgare inblandade.

Förtydligande: Inledande uppgifter från polis och åklagare gjorde gällande att de misstänkta var svenska medborgare. I efterhand har det framkommit att en av de fyra häktade är svensk medborgare medan de tre övriga är medborgare i annat land, men har sin hemvist i Sverige.

ANNONS EXTERN LÄNK

Nu fortsätter sommarrean hos Åhléns – 50 % rabatt på kläder och inredning

Åhlens

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Våldtäkten ombord på Viking Amorella

ÄMNEN I ARTIKELN

Våldtäkten ombord på Viking Amorella

Viking Line

Brott