Sofias ring "bräcker inte prinsessornas"

Publicerad 2014-06-27

Smyckesexperten: "Prinsen har säkerligen designat"

Förlovningsringen som sedan i morse pryder Sofia Hellqvists finger består av diamanter och guld.

– Designen är intrikat och prinsen har säkerligen själv varit med och designat den för sin käresta, säger smyckesexperten Johanna Pietsch.

På fredagseftermiddagen annonserade prins Carl Philip och Sofia Hellqvist sin förlovning på slottet i Stockholm.

Sofia Hellqvist visade stolt upp ringen som prinsen knäståendes hade räckt fram samma morgon.

– Det är en jättevacker ring som givetvis består av diamanter! Mittstenen är en rund briljantslipad diamant av fin kvalitet, något under 1 carat i storlek, säger smyckesexperten Johanna Pietsch.

Efter att ha sett bilder på ringen säger smyckesexperten att ringen dessutom har en krans av mindre briljantslipade diamanter runtom själva huvudstenen samt på skenan. De utgör ytterligare ca 0.80 carat. Skenan, det som omsluter fingret, är tillverkad i vitguld eller möjligtvis platina.

Ringens huvudattraktion, den stora rundslipade stenen, följer samma runda form som storasyster Victorias ring medan prinsessan Madeleine bär en fyrkantig diamant.

Carl Philip kan ha designat själv

Johanna Pietsch är övertygad om att den designintresserade Carl Philip själv har deltagit i utformningen av den symbolladdade ringen.

– Designen är intrikat och prinsen har säkerligen själv varit med och designat den för sin käresta. Vem som gjort den kan jag inte svara på men jag skulle tro en svensk guldsmed, säger hon.

Sofia Hellqvist driver en välgörenhetsorganisation som stöttar utsatta barn i Sydafrika. Johanna Pietsch menar att ringen passar perfekt för en välgörenhetsarbetare.

– Ringen har en vacker storlek med fina proportioner och jag tycker den passar henne ypperligt med tanke på det välgörenhetsarbete hon utför i Sydafrika. Då vill man inte bära för stora diamanter och givetvis vill man aldrig ta av sig sin förlovningsring, säger Johanna Pietsch.

Bräcker inte syskonens ringar

Sofia Hellqvists förlovningsring är den fjärde som pryder ett finger i den yngre generationen i familjen Bernadotte. Johanna Pietsch tycker att den är perfekt avvägd för det kungliga sammanhanget.

– Man förstår att han känner sin kära väl eftersom han valt att ge henne en ring som dels inte bräcker hans systrars förlovningsringar, fastän han mycket väl hade kunnat, utan väljer något vackert som ända har en viss enkelhet, säger hon.

Och kostnaden då?

Johanna Pietsch säger att kostnaden för en ring av det här slaget ligger uppemot hundra tusen kronor.

– Men man ska veta att en diamantring alltid kostar mycket pengar, säger hon.