Uppmanar Hägglund: Ta tydlig ställning mot homoäktenskap

Varnar: "Unga män riskerar bli nazister"

Gå hårdare mot samkönade äktenskap och abort.

Det uppmanar kristna debattören och journalisten Siewert Öholm KD-ledaren Göran Hägglund.

– Det är en skräckföreteelse att man vill avskaffa könsrollerna, säger Öholm till Aftonbladet.

Siewert Öholm.
Siewert Öholm.

I dag är Kristdemokraternas dag i Almedalen. I en debattartikel på SVT passar Siewert Öholm på att kritisera Hägglund för att inte våga föra en kristen politik.

Mot dödshjälp och abort

För Aftonbladet förtydligar Öholm:

– Det vore bra om han tog hänsyn till sina rötter. Jag är förvånad över att han har en slags blind fläck, en slags rädsla för att representera det parti han faktiskt är ledare för.

Öholm tar upp att alla i dag pratar om värdegrund, och föreslår att Hägglund i stället bör införa begreppet "livsprinciper".

– Det finns mångtusenåriga kristna värderingar man kan ta hänsyn till, men Hägglund vågar inte prata om det.

Vissa kristna värderingarna bör KD-ledaren särskilt tala mer öppet om, anser Öholm.

– En del är respekt för livet, och då kommer man inte ifrån frågorna om dödshjälp och abort. Att vi avvisar en barnmorska som säger att hon utbildat sig till yrket för att hon vill jobba med livet är låg civilkurage, säger han och fortsätter:

"Skräckföreteelse avskaffa könsroller"

– Sedan har vi de här klassiska frågorna. Vad är rätt och fel, sant och falskt. Han och hon och hen och det där. Det ska råda jämställdhet mellan man och kvinna men inte utplåning för det. En skräckföreteelse i dag är att man i princip vill avskaffa könsrollerna.

Öholm påpekar att han själv har fyra barn, varit med vid alla födslar och bytt fler blöjor än sin fru.

– Men jag är ingen hen. Jag förstår att det kan vara praktiskt rent språkligt att använda det ibland, men det går för långt när det ska användas politiskt.

Vad är du rädd för ska utplånas i könsrollerna?

– Det handlar om att mannen har ett egenvärde som man och kvinnan har ett egenvärde som kvinna. Vi pratade om velourmannen på 70-talet. Jag tror inte på det. Däremot är jag inte för ett machoideal. Jag tror på en man som kan visa känslor och gråta och skratta, men inte för den skull vara en kvinna.

"Riskerar bli nazister"

Han tar upp att fler tjejer tar studenten och att det främst är tjejer som flyr glesbygden.

– Unga män håller i princip på att gå under. Risken är att de blir nazister och hamnar i motorcykelgäng.

Förklara gärna mer pedagogiskt, vad konkret är du rädd för ska utplånas i könsrollerna?

– Jag tycker att jag förklarade rätt pedagogiskt. Jag tror inte på samkönade äktenskap till exempel. Jag tror inte på det utifrån livsprincipen. Jag tror inte det är en förebild för samhället. Om samhället överhuvudtaget ska finnas kvar är det inte så dumt med mamma, pappa, barn. Säger man det går hela feministkåren i taket, men det är väl positivt för det visar att man berört något känsligt.

"Ingrepp på naturen"

Så det är främst samkönade äktenskap du är emot?

– Jag talar om manligt och kvinnligt. Vad händer med våra unga pojkar om man inte ger mannen en identitet, och om man då fullföljer det med samkönade äktenskap och att inget har någon betydelse. Då har vi det här med risk för nazism.

Men vad är det som är så farligt med samkönade äktenskap?

– Faran ligger över tiden. Vad ska de göra då om de ska skaffa barn? Då måste man acceptera surrogatmödraskap och insemineringar. Vilka typer av ingrepp på naturen ska vi göra?

– Göran Hägglund borde vara tydligare i de här frågorna och våga problematisera på ett tydligare sätt.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN