Juholt: De ville skada mig

Av: Staffan Lindberg

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 12 | Foto: Foto: ANDREAS BARDELL
FLODVÅG AV KRITIK När det blåste som värst kring Håkan Juholts hyresaffärer tog partisekreteraren Carin Jämtin och andra i S-toppen fram en katastrofplan som skulle användas om Juholt tvingades avgå.

Håkan Juholt, 52, har ännu inte läst boken om sin tid vid makten.

Men han bekräftar knivhuggen inifrån partiet.

– Jag hade människor i min närhet som ville skada mig och som även ville ha mitt uppdrag, säger han.

Håkan Juholt är i dag vanlig riksdagsledamot för Socialdemokraterna. När Aftonbladet frågar om Daniel Suhonens bok "Partiledaren som klev in i kylan", blir svaret att han ännu inte har läst den.

– Det ska jag göra så fort jag får den i min hand, säger han.

Två och ett halvt år har gått sedan han avsattes som S-ledare. Håkan Juholt är i dag inte missnöjd med sin insats.

– Vi fick upp frågor som barnfattigdom, jämlikhet, demokrati och vinster i välfärden på den politiska dagordningen. Jag är stolt över de första sex månaderna. Sedan följde fyra månader av gatlopp i medierna, säger han.

Varför tvingades du egentligen avgå?

– Det fanns tre saker. Jag gjorde misstag, som alla. Jag hade människor i min närhet som ville skada mig och som även ville ha mitt uppdrag. Och jag utsattes för ett hysteriskt mediedrev, där man kunde skriva vad som helst om mig. Jag kunde ha klarat en av de tre delarna. Kanske två. Men sammantaget blev det för mycket.

Vilka personer skadade dig inom partiet?

– Jag får återkomma till det när jag har läst boken.

Hur ser du på Stefan Löfven som partiledare?

– Vi har en väldigt bra partiordförande. Jag är mycket angelägen om att vara lojal med min efterträdare. Om företrädaren är illojal blir det väldigt svårt.

Tycker du att din egen företrädare Mona Sahlin var lojal mot dig?

– Det får jag återkomma till.

Är du bitter mot partiet?

– Om bitterheten får tag i dig går du sönder som människa. Då fungerar du inte som pappa, make och vän. Jag släpper inte in bitterheten i mitt liv.

Hur mår du i dag?

– Jag är en fri och trygg 52-åring, som är lika övertygad socialdemokrat som tidigare. Jag är född och uppväxt i folkets hus. Sedan jag slutade har jag hållit minst 250 tal runt om i landet. Jag möter värme, respekt, uppskattning och entusiasm. Jag eftersträvade aldrig att bli ordförande och om någon vill lyssna på mig nu så kommer jag.

Publicerad: