Reinfeldts sista partiledardebatt

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Hyllades med presenter av de politiska vännerna

1 av 23

Nu har Fredrik Reinfeldt sagt tack och adjö till riksdagsdebatterna.

Han summerade sin tid som statsminister och uppmanade till fortsatt sammanhållning.

Övriga partiledare hyllade honom och överräckte allehanda gåvor.

Dagens partiledardebatt i riksdagen är den första efter att väljarna fick säga sitt i september.

Debatten präglades redan från inledningen av maktskiftet, Fredrik Reinfeldt (M) lämnar efter åtta år som statsminister, elva år som M-ledare och Stefan Löfven (S) tar över.

Reinfeldt beskrev den förändring som skett sedan han valdes in i riksdagen för 23 år sedan.

Främst nämnde han den svenska ekonomin.

– Vi tog oss tillbaka. Nu har Sverige den starkaste ekonomin på 40 år, säger han.

Öppenhet och tolerans

Men Reinfeldt menade också att den svenska jobbskapandet och tolerans och öppenhet är något som stärkts och är unikt för Sverige.

Sitt anförande avrundade han med att vända sig direkt till ledamöterna i kammaren och hela det svenska folket. Han varnade för att skapa ett vi och dom-samhälle och ville också uppmana människor att ta ställning.

– Jag vill rikta mig till hela svenska folket, var och en, Sverige är fantastiskt, men hoten finns. Bli inte vi eller dom, bara vi. Tack ska ni ha.

Tackade företrädaren

Löfven har inte haft någon plats i riksdagen förrän nu i samband med valet och därför har Socialdemokraternas talan i debatterna hittills anförts av gruppledaren Mikael Damberg.

I dag när den nyvalde statsministern gjorde premiär i talarstolen under en partiledardebatt ägnade han en stor del av sin tid åt att tacka sin företrädare.

– Fredrik Reinfeldt har varit statsminister i åtta år, för det har han min respekt. Han har genomfört det med stor seriositet, säger Stefan Löfven.

Särskilt lyfte han fram Reinfeldts ledarskap under det svenska EU-ordförandeskapet.

Presentregn över Reinfeldt

Han påminde därefter om Reinfeldts förkärlek till musikaler. Och lämnade över en present – en biljett till Jonas Gardells föreställning "Livet är en schlager".

Även övriga partiledare tog chansen att tacka Reinfeldt.

Av Jimmie Åkesson (SD) fick han en gåva till FN:s flyktingorgan UNHCR, av Åsa Romson (MP) en bok om de svenska nationalparkerna.

Annie Lööf, C-ledare och tidigare Allianskollega i den avgångna regeringen, uppvaktade med en gryta samt kött och falukorv. Och anspelade därmed på tidigare uppgifter om att Reinfeldts favoriträtt är den egna korvgrytan.

"Halvvägs in i arbetsliv"

Reinfeldt gick därefter upp och tackade kort för alla tal. Han påminde om att han respekterar alla och hur fint det är att man också över partigränser kan lära känna varandra, jobba ihop och åstadkomma resultat.

Till pressen sa han efteråt:

– Det känns bra. Jag tycker man ska se på livet som att det är i faser och nu är jag, som jag sa inne i kammaren, halvvägs i mitt arbetsliv eftersom jag har uppmuntrat folk att tänka i banor att man ska jobba till 75.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN